Atentátníci z IS útočili v Bagdádu, zabili přes 70 lidí

Přeživší po útoku v Bagdádu

Přeživší po útoku v Bagdádu Zdroj: ctk

Přinejmenším 70 obětí si vyžádal dvojitý sebevražedný atentát na tržišti v převážně šíitské čtvrti Sadr City v Bagdádu. Zranění utrpělo více než sto lidí. Na západním předměstí hlavního města při dnešním útoku radikálů z Islámského státu (IS) na armádní a policejní komplexy také zahynulo 17 příslušníků ozbrojených složek.

Sebevražední atentátníci na tržišti svůj útok koordinovali. Druhý z nich se odpálil v okamžiku, kdy se na místo prvního výbuchu seběhli lidé.

K odpovědnosti za atentáty v Sadr City se v prohlášení umístěném na internetu přihlásil Islámský stát. Radikální islamisté z IS se obvykle hlásí k násilí proti šíitským cílům v irácké metropoli, poznamenala agentura Reuters.

Radikálové z IS dnes zaútočili také na bagdádském předměstí Abú Ghrajb při nejrozsáhlejší operaci v blízkosti Bagdádu za několik posledních měsíců.

Čtyři lidé dnes zahynuli také při pumovém útoku v jižní části Bagdádu a tři další při výbuchu na tržišti ve městě Mahmudíja nedaleko metropole

Při přepadu komplexu armádních a policejních budov zahynulo nejméně 17 příslušníků bezpečnostních složek a 35 dalších lidí utrpělo zranění. Výpad islamisté podnikli z Garmy a Fallúdže, které mají pod svou kontrolou. Irácké armádě se už povedlo útočníky vytlačit od hlavních budov, boje ale stále pokračují. V Abú Ghrajbu byl vyhlášen zákaz vycházení.

Abú Ghrajb ležící 29 kilometrů západně od centra irácké metropole nechvalně proslul stejnojmennou věznicí, v níž američtí vojáci po invazi v roce 2003 týrali irácké vězně. Lokalita je na půl cestě mezi Bagdádem a Fallúdžou.

Čtyři lidé dnes zahynuli také při pumovém útoku v jižní části Bagdádu a tři další při výbuchu na tržišti ve městě Mahmudíja nedaleko metropole.