Atény poslaly návrh dohody. Prý ale nic konkrétního nenabízí

řecký premiér Alexis Tsipras

řecký premiér Alexis Tsipras Zdroj: ctk/AP

Řecko poslalo věřitelům údajně realistický plán řešení dluhové krize. Tvrdí to alespoň řecký premiér Alexis Tsipras, který evropské lídry vyzval k jeho schválení. Země prý totiž chce ukončit jednání a zůstat solventní. Návrh prý ale neobsahuje žádné ústupky z řecké strany, tvrdí zdroje Reuters. Podle šéfa euroskupiny Jeroena Dijsselbloema není stejně ani teoreticky možné obnovit poskytování finanční pomoci ještě tento týden.

V pátek má přitom Řecko uhradit Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) splátku 300 milionů eur (přes osm miliard korun). Někteří řečtí představitelé již dříve signalizovali, že bez dohody o obnovení finanční pomoci splátku neuhradí. Atény již několik měsíců jednají s věřiteli o podobě reforem, které jsou podmínkou vyplacení zbývajících 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard korun) z dohodnutého záchranného programu.

Řecko v dohodě nic extra nenabízí, tvrdí zdroje Reuters

„Předložili jsme realistický plán, jehož cílem je dostat Řecko z krize,“ řekl Tsipras. „Nečekáme, až přijdou se svým návrhem. Řecko předkládá plán… a rozhodnutí je na politickém vedení Evropy,“ dodal premiér. Podle jeho přesvědčení by přijetí návrhu ukončilo rozdělení v Evropě. Zdroje blízké jednání však agentuře Reuters řekly, že řecký návrh neobsahuje žádné významné ústupky v otázkách, které jsou překážkou k dosažení dohody.

Podle Evropské komise si Řecko nyní s věřitelskými institucemi vyměňuje dokumenty týkající se návrhů reforem, avšak vyjednávání jsou stále jen na technické úrovni. „Mezi institucemi a řeckými úřady se vyměňuje řada dokumentů, které vyjasňují, jak naplnit dohodu euroskupiny z 20. února (o prodloužení řeckého záchranného programu o čtyři měsíce). Dobrým znamením už je sám fakt vyměňování dokumentů,“ odpověděla mluvčí EK Annika Breidthardtová na otázku, zda komise něco od Atén dostala.

Tsipras vystoupil poté, co se v Berlíně v pondělí večer sešli ke krizové schůzce věnované stavu jednání s Řeckem německá kancléřka Angela Merkelová, francouzský prezident Françoise Hollande, předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová a prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi. Podle mluvčího německé vlády se shodli, že v příštích dnech hodlají „velmi intenzivně“ pracovat na dosažení dohody s Řeckem.

Atény již několik měsíců jednají s věřiteli o podobě reforem, které jsou podmínkou vyplacení zbývajících 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard Kč) z dohodnutého záchranného programu. Za termín pro uzavření rozhovorů nyní eurozóna považuje pátek 5. června.

Čas je přitom nyní velmi důležitý, neboť prodloužený program úvěrové pomoci vyprší 30. června a do té doby musejí sjednanou smlouvu podpořit věřitelské instituce, vlády a v některých zemích eurozóny i jejich parlament. Během června musejí navíc Atény uhradit MMF celkem 1,6 miliardy eur, z toho prvních 300 milionů eur už tento pátek.

Konečná dohoda

V souvislosti s berlínskou schůzkou se v médiích objevily informace, že věřitelé začali v pondělí připravovat text konečné dohody, který chtějí předložit jako hotovou věc řecké vládě. Podle informovaných zdrojů listu The Wall Street Journal už měli účastníci pondělní schůzky v Berlíně text dohody k dispozici. Nejmenovaný evropský činitel však agentuře Reuters řekl, že věřitelé nebudou žádný takový text předkládat jako ultimátum.

Evropská komise sdělila, že Řecko si nyní s věřitelskými institucemi vyměňuje dokumenty týkající se návrhů řeckých reforem, avšak vyjednávání jsou stále jen na technické úrovni. „Mezi institucemi a řeckými úřady se vyměňuje řada dokumentů, které vyjasňují, jak naplnit dohodu euroskupiny z 20. února (o prodloužení řeckého záchranného programu o čtyři měsíce). Dobrým znamením už je sám fakt vyměňování dokumentů,“ uvedla mluvčí komise Annika Breidthardtová na denním brífinku na otázku, zda komise něco od Atén dostala.

Mezinárodní věřitelé dosud za překážku dohody označovali hlavně neochotu Řeků zavést důchodovou reformu a změny na trhu práce. Evropský komisař pro ekonomiku Pierre Moscovici ale dnes uvedl, že Řekové předložili návrh na řešení otázky důchodového systému a věřitelé jej nyní posuzují.

Jan Bureš: Ohrané řecké letní hity