Euro prudce posílilo vůči dolaru, díky nadějím ohledně Řecka

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Images Money, Flickr.com (CC BY 2.0)

Euro během dnešního obchodování prudce posílilo vůči americkému dolaru. Jednotnou evropskou měnu tlačí vzhůru naděje, že silně zadlužené Řecko se dohodne s mezinárodními věřiteli na obnovení finanční pomoci.

Euro dnes stouplo o téměř 2,5 procenta na 1,1195 dolaru. Dostalo se tak na nejsilnější úroveň za více než týden. Později sice o část zisků přišlo, zůstává však na cestě k nejprudšímu jednodennímu nárůstu vůči dolaru od poloviny března, napsala agentura Reuters.

Řecký premiér Alexis Tsipras uvedl, že Atény poslaly věřitelským institucím plán řešení dluhové krize, který považují za realistický. Věřitelé nyní údajně připravují vlastní návrh, jenž chtějí Aténám předložit. Zdroje agentury Reuters však tvrdí, že návrh neobsahuje žádné ústupky řecké strany.

Atény se nyní nacházejí na pokraji platební neschopnosti. Řečtí představitelé varovali, že bez dohody s věřiteli neuhradí Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) splátku dluhu, která připadá na tento pátek.

„Očekávám, že během příštích dvou dnů bude Řecku zaručena další pomoc a patová situace skončí,“ uvedl analytik Douglas Borthwick ze společnosti Chapdelaine Foreign Exchange. Dodal, že euro by se v reakci na dohodu ohledně Řecka pravděpodobně vyšplhalo až na 1,15 dolaru.