Audi spojí síly s Daimlerem a BMW v oblasti autonomních vozidel

Audi

Audi Zdroj: Audi

Německý výrobce luxusních automobilů Audi se hodlá připojit k alianci konkurentů Daimler a BMW, v jejímž rámci budou firmy společně vyvíjet samořízené vozy. Informoval o tom německý list WirtschaftsWoche na svých internetových stránkách.

Automobilky Daimler a BMW představily dohodu o partnerství v oblasti vývoje technologií pro automatické řízení koncem února. Společnost Audi by podle listu WirtschaftsWoche měla oznámit svůj vstup do tohoto partnerství příští měsíc během frankfurtského autosalonu.

Audi je součástí německého automobilového koncernu Volkswagen, do kterého patří rovněž česká Škoda Auto. Volkswagen se nedávno dohodl na společném vývoji samořízených vozů s americkou automobilkou Ford Motor. Tato spolupráce bude podle listu WirtschaftsWoche pokračovat.

Automobilky Daimler a BMW v únoru dohodnuté partnerství označily za „dlouhodobou strategickou spolupráci“, která se zpočátku soustředí například na automatizaci jízdy po dálnici či parkování.

Dohoda o alianci prohloubila spolupráci mezi automobilkami, jejichž značky Mercedes-Benz a BMW si ostře konkurují na trhu s luxusními vozy. Firmy Daimler a BMW se už loni dohodly, že spojí své síly v oblasti nabídky nových služeb mobility, jako je sdílení aut a dobíjení elektrických vozů.