Austrálie se možná vyhne americkým clům. Trump prý pracuje na výjimce

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: Reuters

Americký prezident Donald Trump pracuje s australským premiérem Malcolmem Turnbullem na dohodě, která by Austrálii umožnila vyhnout se novým clům na dovoz oceli a hliníku do Spojených států. 

"Mluvil jsem s australským premiérem Malcolmem Turnbullem. Chce mít velmi poctivé a reciproční vojenské a obchodní vztahy," uvedl Trump. "Pracujeme velmi rychle na bezpečnostní dohodě, abychom nemuseli uvalovat cla na ocel či hliník na svého spojence," dodal.

Americký prezident ve čtvrtek podepsal dekret o zavedení 25procentního cla na dovoz oceli a desetiprocentního cla na dovoz hliníku do USA. Opatření má vstoupit v platnost za 15 dní od podpisu, týkat se zatím nemá Kanady a Mexika.

O výjimku usiluje také Evropská unie. Eurokomisařka pro obchod Cecilia Malmströmová v pátek oznámila, že dnes bude o situaci hovořit s americkým obchodním zmocněncem Robertem Lighthizerem. Uvedla také, že cla jsou podle EU v rozporu s pravidly Světové obchodní organizaci (WTO), takže není vyloučeno, že se Brusel na WTO obrátí.