Automobilka General Motors prudce zvýšila zisk, zákaznici skousli i růst cen vozů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: General Motors, GM

Největší americká automobilka General Motors vykázala ve třetím čtvrtletí nečekaně vysoký čistý zisk 2,53 miliardy dolarů (57,56 miliardy korun). Přispěla k tomu především silná poptávka v Severní Americe. Oznámila to firma s tím, že celoroční výsledky se budou pohybovat na horní hranici prognózy. Akcie firmy zareagovaly v předburzovním obchodování růstem o téměř deset procent.

Bez zahrnutí jednorázových položek společnost General Motors ve čtvrtletí vydělala 1,87 dolaru na akcii a hravě tak překonala sumu 1,25 dolaru, jakou očekávali analytici v průzkumu společnosti Refinitiv. Oproti stejnému období 2017 se zisk na akcii zvýšil o 42 procent.

Příjmy firmě vzrostly o 6,4 procenta na 35,8 miliardy dolarů, zatímco analytici očekávali 34,85 miliardy.

Ve třetím kvartálu loňského roku byla automobilka ve ztrátě ve výši 2,98 miliardy dolarů, její hospodaření ale v té době zasáhly mimořádné náklady 5,4 miliardy dolarů spojené s prodejem ztrátové evropské divize Opel.

Americká jednička se vypořádala s dopadem dovozních cel i oslabením čínského trhu. Díky navýšení cen, hlavně v Severní Americe, se společnosti podařilo kompenzovat vyšší náklady na suroviny. Potvrdila, že její celoroční zisky se budou pohybovat v rozmezí 5,80 až 6,20 dolaru na akcii, s ohledem na kvartální výsledky by to mělo být na jeho horní hranici, případně i nad ní. Vedle solidního výkonu k tomu firmě pomůže i příznivá daňová sazba, napsala agentura Reuters.