Tažení proti dieselům tvrdě dopadlo i na Daimler, firmě klesl zisk téměř o čtvrtinu

Daimler

Daimler Zdroj: profimedia.cz

Čtvrtletní zisk německého automobilového koncernu Daimler se meziročně propadl o 21 procent na 1,76 miliardy eur (45,5 miliardy korun). Oznámila to firma, která se podobně jako další automobilky potýká s negativními dopady přísnějších pravidel pro testování emisí a s regulačními tlaky v oblasti naftových vozů.
 

Tržby společnosti, která vyrábí luxusní automobily Mercedes-Benz, se ve třetím čtvrtletí snížily o jedno procento na 40,2 miliardy eur. Odbyt klesl dokonce o čtyři procenta na 794 700 vozů.

Provozní zisk se ve čtvrtletí snížil na 2,5 miliardy eur z 3,4 miliardy eur před rokem. Firma již minulý týden varovala, že její provozní zisk by mohl v celém letošním roce klesnout "podstatně" pod úroveň loňského roku, a to zejména kvůli problémům kolem automobilů s naftovým motorem. V loňském roce provozní zisk dosáhl 14,3 miliardy eur.

Varování přišlo v době třenic mezi německou vládou a automobilkami kvůli tomu, jak zabránit městům zakázat jízdy znečišťujících starších naftových vozů. Automobilky se brání výzvám, aby zdokonalily systémy čištění výfukových plynů na vlastní náklady.

Na začátku září navíc vstoupila v platnost nová metodika měření emisí a spotřeby automobilů WLTP (Worldwide Harmonized Light Duty Vehicles Test Procedure), která se mnohem více blíží podmínkám reálného provozu. Automobilky tak musely zastavit dodávky některých modelů, které ještě nestačily nově certifikovat.