Automobilkám se nelíbí aféry německého autoklubu, hrozí vrácením cen

Vůz autoklubu ADAC

Vůz autoklubu ADAC Zdroj: Frank Herbert, Bild-CC-by-sa/2.0/de, wikimedia.org

Největší německé automobilky Volkswagen, BMW a Daimler pohrozily vrácením všech cen získaných v anketě o nejoblíbenější německé auto vyhlašované autoklubem ADAC, pokud se potvrdí nová podezření, že autoklub manipuloval s umístěním jednotlivých značek v hlasovací soutěži. Napsal to dnes německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Už dříve reputaci největšího autoklubu v Německu a v Evropě poškodilo doznání k navyšováním počtu hlasů v anketě a zprávy o zneužívání záchranných vrtulníků a letadel čelními představiteli ADAC pro soukromé účely.

List Süddeutsche Zeitung ve čtvrtek uvedl, že v letošní anketě měl model od BMW skončit na sedmém místě, ve zveřejněných výsledcích se ale objevil na pátém místě. Vůz Volkswagen Tiguan, který ve skutečnosti pátou příčku obsadil, z výsledkové listiny úplně vypadl. ADAC se přitom při provalení skandálu s úpravami výsledků ankety dušoval, že jeho bývalý komunikační šéf pouze navyšoval počty došlých hlasů, aby zvýšil prestiž cen, pořadí v hlasování ale prý neovlivňoval.

„Pokud se tato podezření potvrdí, vrátíme všechny 'Žluté anděly',“ potvrdil deníku Bild mluvčí BMW. Podobně se vyjádřil i mluvčí Volkswagenu. „Pokud je to pravda, pošleme ADAC celý náklad cen zpátky,“ citoval ho Bild. Automobilka Daimler k tomu dodala, že v případě potvrzení manipulací s umístěním ztratí ceny od ADAC veškerou hodnotu.

Podle německých médií to může být poslední rána pro důvěryhodnost ještě nedávno vysoce respektovaného autoklubu, který je s téměř 19 miliony členů největší členskou organizací v Německu.

Vedení autoklubu zneužíval dopravní prostředky ADAC

Po propuknutí skandálu okolo ankety Žlutý anděl přišla média s odhaleními, že čelní představitelé autoklubu využívali k soukromým účelům letecké dopravní prostředky ADAC. Jeho prezident Peter Meyer využíval záchranný vrtulník autoklubu ke služebním cestám, což stanovy ADAC umožňují, tisk ale zjistil, že se vrtulníkem nechal dopravovat i domů, což předtím ADAC popíral.

Jedna z vysoce postavených manažerek ADAC zase v minulosti využila záchranářské letadlo ADAC k tomu, aby svého syna a jeho kamaráda dovezlo na dovolenou v egyptském Šarm-aš-Šajchu, když zmeškali běžnou linku. Manažerka později kvůli zneužití letadla rezignovala, tato odhalení ale ještě více pošpinila pověst vlivného autoklubu, jehož aféry nyní prověřuje i státní zastupitelství.