Baltimorští policisté byli obviněni byl kvůli smrti černocha

Americký Baltimore zachvátilo násilí (28. dubna 2015)

Americký Baltimore zachvátilo násilí (28. dubna 2015) Zdroj: CTK

Šest policistů, kteří se minulý měsíc v Baltimoru podíleli na smrti mladého černocha Freddieho Graye, čelí obviněním ze zabití a vraždy. Oznámila to prokurátorka amerického státu Maryland, podle níž jsou policisté přímo odpovědní za Grayovu smrt, k níž údajně došlo v důsledku zranění utrpěného při transportu do vazby. Ve městě úmrtí vyvolalo demonstrace proti přístupu policie k černošské menšině; platí zde zákaz nočního vycházení a očekávají se další protesty.

Baltimorské sdružení policistů s obviněním nesouhlasí: šestice podle nich na Grayově smrti vinu nenese, uvedla agentura AP. Smrtelná zranění, které Gray zřejmě utrpěl během jízdy v policejní dodávce, zavinili policisté podle státní zástupkyně Marilyn J. Mosbyové tím, že jej spoutali na rukou i na nohou a nezapnuli mu bezpečnostní pásy. Rovněž neudělali nic pro to, aby mu poskytli nezbytnou zdravotní pomoc, uvedla prokurátorka. Pětici policistů proto obvinila ze zabití a řidiče dodávky z vraždy druhého stupně.

Pětadvacetiletý Gray zemřel 19. dubna na následky týden staré zlomeniny krčních obratlů. Policie následně připustila, že policisté v rozporu s předpisy nezajistili Grayovi náležitou zdravotní péči. Prokurátorka Mosbyová uvedla, že je zraněný nejméně dvakrát žádal o pomoc. Když jej vyváděli z dodávky, „už vůbec nedýchal“, prohlásila prokurátorka. Médii citovaný lékařský expert tento týden tvrdil, že muže zranil náraz policejního vozu ještě před zatčením.

Policisté údajně zneužili i pravomoce

Mosbyová policisty rovněž obvinila ze zneužití pravomoci, neboť podle ní vůbec neměli zákonný důvod ke Grayově zadržení. „Nůž (Grayův) nebyl vystřelovací a jeho držení je legální,“ řekla Mosbyová ke zbrani, kterou policie zdůvodňovala Grayovo zadržení.

Podle šéfa policejního sdružení z Baltimoru Gene Ryana není nikdo ze šesti mužů za smrt odpovědný; jednali prý v souladu se zákonem. Baltimorská policie měla předat prokuratuře zprávu o vyšetřování zásahu proti Grayovi v polovině května, učinila tak ale již ve čtvrtek. Vyšetřování případu zahájilo také federální ministerstvo spravedlnosti. Prezident Barack Obama prohlásil, že federální úřady udělají vše, co bude v jejich silách, aby vyšla najevo pravda, což je podle něj „absolutně nezbytné“.

Obvinění přišlo rychle

Ve městě se po pondělním Grayově pohřbu zvedla vlna násilných demonstrací a byl zaveden zákaz nočního vycházení. Protesty se rozšířily i do dalších amerických měst. Na obvinění policistů reagovaly s nadšením stovky lidí před soudní budovou, kde Mosbyová vystoupila se svým prohlášením, i lidé v ulicích Baltimoru. Řada z nich prý nečekala, že k tomu dojde tak brzy.

V USA se za posledních rok stalo několik případů, kdy bělošští policisté při zásahu zabili černocha. Baltimore se však od ostatních incidentů odlišuje, neboť má černošského policejního náčelníka i černošskou starostku. Ani to ale v posledních dnech ve městě nezabránilo protestům a následným střetům s policií. Při nepokojích v noci na úterý bylo zraněno 15 policistů a takřka 200 lidí bylo zadrženo.

Názory odjinud: Baltimore hoří, ulicemi otřásá vztek