Bankéři: Trumpovy škrty povedou k vyšší inflaci

Bankéři americké centrální banky Fed podle zápisu z posledního jednání očekávají, že daňové škrty, které chystá příští prezident Donald Trump, povedou k rychlejšímu růstu úrokových sazeb.

„Víra investorů, že Donald Trump rozpumpuje ekonomiku, vedla ke zvýšení očekávání růstu inflace zhruba o 0,3 procentního bodu. V podobném rozsahu se zvýšila i očekávání budoucího zvyšování úrokových sazeb,“ vysvětlil Michal Brožka, investiční stratég Raiffeisenbank s tím, že nejaktivnější z členů Fedu považuje za vhodné pro letošek zvýšení sazeb až o 1,5 procentního bodu.

ECB naopak sazby drží na nule. Podle údajů Eurostatu přitom došlo téměř k zdvojnásobení tempa růstu spotřebitelských cen z listopadových 0,6 procenta na 1,1 procenta v prosinci, čímž inflace vystoupila na nejvyšší úroveň za poslední tři roky. I z tohoto důvodu vyzvali němečtí ekonomové ECB ke zvý- šení úrokových sazeb. „Je nejvyšší čas normalizovat měnovou politiku,“ uvedl Stefan Bielmeier, hlavní ekonom DZ Bank, pro deník Bild. Podle oslovených českých analytiků není ale zvýšení sazeb pro tento rok pravděpodobné.