Belgičané prý našli byty a dům strůjců pařížských atentátů

belgická policie a armáda hlídkuje v ulicích

belgická policie a armáda hlídkuje v ulicích Zdroj: ctk

Belgičtí vyšetřovatelé našli dva byty a jeden dům, které v Bruselu a dalších dvou městech na jihu země používali několik týdnů před útokem strůjci atentátů z 13. listopadu 2015 v Paříži. Oznámila to belgická federální prokuratura. Francie mezitím poprvé rozpustila muslimská kulturní sdružení podezřelá z radikalizace.

Prokuratura ve svém prohlášení upřesnila, že byty a dům byly od září pronajaty na rok pod falešnými jmény a placeny v hotovosti. Byty používané údajnými teroristy byly objeveny v bruselském předměstí Schaerbeek a ve městě Charleroi, dům si podezřelé osoby pronajaly ve městě Auvelais.

Ve čtvrti Schaerbeek útočníci podle policie nejspíš připravovali pásy s výbušninami, které následně použili sebevražední útočníci v Paříži. Tam v listopadu zabili 130 lidí a dalších nejméně 350 zranili. V Charleroi se našly otisky prstů Belgičana Abdelhamida Abaaouda, jehož policie označuje za jednoho z organizátorů pařížských útoků a kterého zastřelila při přestřelce 18. listopadu v pařížském předměstí Saint-Denis.

Francouzská vláda mezitím zakázala činnost třem muslimským kulturním sdružením, která působila při mešitě na předměstí Paříže, sdělil ministr vnitra Bernard Cazeneuve. Mešita, označovaná za baštu sunnitských fundamentalistů, byla uzavřena už začátkem prosince. Důvodem k zákazu činnosti muslimských kulturních sdružení byla jejich radikalizace.

„V republice není místo pro struktury, které vyvolávají terorismus, které volají po terorismu či které podněcují k nenávisti,“ řekl podle agentury AFP ministr po pravidelném zasedání francouzské socialistické vlády. Jde o první podobné zrušení muslimských sdružení ve Francii v rámci opatření a vyšetřování po atentátech džihádistů v Paříži z 13. listopadu, upozornila AFP.