Belgie do roku 2025 odstaví všechny jaderné reaktory, náhradu zatím nemá

Belgická jaderná elektrárna Tihange

Belgická jaderná elektrárna Tihange Zdroj: Michielverbeek, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Belgická vláda rozhodla, že podle plánu odstaví do roku 2025 stávajících sedm jaderných reaktorů v zemi. Neuzavírá ale dveře před jádrem nové generace. Podle agentury AFP to vyplývá z dohody, kterou po nočním jednání uzavřeli představitelé stran belgické vládnoucí koalice. Podle zdroje AFP dohoda počítá s „investici přibližně 100 milionů eur (2,5 miliardy korun) do výzkumu malých modulárních reaktorů“.

Vládní koalice složená ze sedmi stran se o toto téma přela týdny. Zelení neústupně trvali na tom, že zákon z roku 2003 stanovující ukončení jaderné energetiky musí být dodržen. Frankofonní liberálové upřednostňovali ponechání dvou nejnovějších reaktorů v provozu.

V zemi jsou dvě jaderné elektrárny se sedmi reaktory. Provozuje je francouzská společnost Engie.

V Evropské unii nepanuje na podpoře jádra shoda. Bez dohody skončila minulý týden několikahodinová debata o jaderné energii a emisních povolenkách, kterou vedli lídři zemí Evropské unie na bruselském summitu.

Skupina států včetně Česka navrhla prosadit do závěrů jednání, aby Evropská komise jádro zařadila na seznam zelených investic. Tradičně k atomu kritické Rakousko spolu s Německem a Lucemburskem se však postavilo proti.

Belgie ještě musí zjistit, jak dorovná budoucí nedostatek energie, přičemž jednou z možností jsou plynové elektrárny. Rozhodnutí o tom může padnout až v březnu, napsala agentura Reuters.