Běloruská policie prý dostane povolení střílet demonstranty. Na burzách vládly technologie

Evropská unie chce uvalit sankce na běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Dá mu však ještě šanci, aby uspořádal v zemi svobodné volby. Náměstek běloruského ministra vnitra mezitím oznámil, že policie dostane svolení použít proti demonstrantům střelné zbraně.

Evropská unie chce uvalit sankce na běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Dá mu však ještě šanci, aby uspořádal v zemi svobodné volby. Náměstek běloruského ministra vnitra mezitím oznámil, že policie dostane svolení použít proti demonstrantům střelné zbraně. Zdroj: e15

Vakcína na COVID-19 zatím nebude. Americká firma Johnson & Johnson zastavila testování.
Na burzách se včera nakupovaly především akcie technologických gigantů.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Ultimátum pro Lukašenka 

Ministři zahraničí Evropské unie dali podle deníku The New York Times běloruskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi ultimátum. Jestli nezačne v následujících týdnech vyjednávat s domácí opozicí o uspořádání nových demokratických voleb, budou stávající sankce rozšířeny i na jeho osobu. Náměstek běloruského ministra vnitra Gennadij Kazakevič mezitím prohlásil, že běloruská policie použije proti demonstrantům střelné zbraně, pokud si to situace vyžádá. Tamní bezpečnostní složky během nedělních protestů zadržely dalších více než 700 lidí.    

Testování vakcíny zastaveno

Americká farmaceutická firma Johnson & Johnson zastavila testování nové vakcíny proti koronaviru. U jednoho z dobrovolníků se měly objevit nevysvětlitelné zdravotní problémy. Nezávislá lékařská komise nyní případ vyšetřuje a později zveřejní více informací. Johnson & Johnson zahájila konečnou fázi testování své očkovací látky 23. září a stále doufá, že by nová vakcína mohla být k dispozici na počátku příštího roku. Současných testů se účastní 60 tisíc dobrovolníků ze tří světadílů.   

Z trhů a burz 

Investoři nakupovali technologie

Americké akcie v pondělí posilovaly. Vzhůru je táhly především tituly technologických společností, například Applu a Amazonu. Index S&P 500 zakončil obchodování v zisku 1,64 procenta. Dow Jones zpevnil o 0,88 procenta a Nasdaq Composite o 2,56 procenta. Burzy v Evropě se na směru neshodly. Zatímco automobilkám a technologiím se dařilo, akcie bank a těžařských společností spíše klesaly. Německý DAX a francouzský CAC celkově mírně povyrostly, zatímco britský FTSE skončil ve ztrátě.   

British Airways mění ředitele

Největší britská letecká společnost British Airways má nového šéfa. Dosavadní výkonný ředitel Álex Cruz odstupuje a nahradí jej Sean Doyle. Ten dosud vedl irské aerolinky Aer Lingus. Obě firmy patří do holdingu IAG. Doyle přebírá organizaci v nelehkém období. Letecký průmysl se kvůli pandemii potácí v těžké krizi. British Airways propustily už 10 tisíc zaměstnanců, tedy téměř čtvrtinu své pracovní síly a další škrty zřejmě budou následovat. Společnost prodělala v první polovině letošního roku 3,8 miliardy liber, více než 114 miliard korun. Loni přitom za stejné období skončila v zisku 1,1 miliardy liber. 

Tweet dne

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček potvrdil, že Evropská unie připravuje sankce proti Ruské federaci kvůli otravě opozičního předáka Alexeje Navalného. 

Stane se dnes

  • Čína se chystá postavit před soud loni zadrženého Tchajwance, kterého viní ze špionáže. Podle čínských státních médií muž jménem Čcheng Jü-čchin působil jako výzkumný pracovník v Praze.
  • Velké americké banky JPMorgan Chase a Citigroup zveřejní výsledky svého hospodaření za třetí čtvrtletí. 
  • Ve Varšavě budou protestovat polští rolníci kvůli novému zákonu na ochranu zvířat. Ten zakazuje chov zvířat kvůli kožešinám a vývoz košer masa.
  • Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) vydá pravidelnou měsíční zprávu o situaci na trhu.