Apple představil nové modely iPhone 12 s 5G a HomePod Mini

Po představení iPhone 12 Mini přišel na řadu iPhone 12 Pro - nová vlajková loď Apple.

Po představení iPhone 12 Mini přišel na řadu iPhone 12 Pro - nová vlajková loď Apple. Zdroj: Repro Apple.com

Apple představil nové iPhony 12 a HomePod Mini.
Apple jako první představil HomePod Mini.
Apple jako první představil HomePod Mini.
Následovalo představení iPhone 12 s 5G.
Následovalo představení iPhone 12 s 5G.
10
Fotogalerie

V úterý večer středoevropského času Apple představil nové iPhony 12 s 5G a HomePod mini. Původně se tato prezentace čekala už na zářijovém Apple Eventu. Aktuální Apple Keynote americká označila americká média už předem za největší spotřebitelskou prezentaci této značky tohoto roku.

Před měsícem Apple uvedl na trh nové modely svých chytrých hodinek Apple Watch a iPadů. Už tehdy se čekalo, že představí i nové telefony, nestalo se. Tedy až teď.

Na začátku Keynote Apple představil šéf Applu Tim Cook a jeho tým nový chytrý reproduktor HomePod Mini. Ten naváže na starší a větší verzi Apple Homepod, který Apple představil v roce 2019.

Následně Cook přešel k iPhone 12. Než ale tento očekávaný model představil, hostující zástupce společnosti Verizon se pochlubil rozšiřujícím se pokrytím 5G v USA. První iPhone s 5G bude k dostání v několika barvách. Jeho design vychází z úspěšného iPhone 5. Co bylo méně očekávané. Apple představil nový iPhone 12 Mini, který má prakticky stejné vlastnosti jako větší "sourozenec". 

Uvnitř iPhone 12 a iPhone 12 Mini je nový čip Apple A14 Bionic s 11,8 miliardou tranzistorů a šest hlavních jader, 4 grafická jádra a 16jádrový neural engine pro akceleraci umělé inteligence (o 80 % výkonnější oproti předchozí generaci).

Menší verze telefonu bude začínat na ceně 699 dolarů, větší od 799 dolarů.

Novou vlajkovou lodí Apple jsou však iPhone 12 Pro a iPhone 12 Pro Max. Předností těchto modelů má být fotoaparát. Nově také telefon pořizuje HDR videa ve standardu Dolby VIsionHDR. Telefony budou začínat na ceně 999, respektive 1 099 dolarů.

Jednou ze zásadních a vlastně dost neradostných informací pro vyznavače této značky je to, že Apple již nebude dodávat ke svým telefonům nabíječky a tradiční bílá sluchátka.

Všechny novinky mají za cíl mířit na předvánoční trh, Apple je obvykle prezentuje v souhrnu už v září, nyní byla tato „představovačka“ zpožděna údajně kvůli komplikacím kolem důsledků pandemie COVID-19.