Betlém zaplavily desítky tisíc poutníků a turistů

Betlém zaplavily desítky tisíc poutníků a turistů

Betlém zaplavily desítky tisíc poutníků a turistů

Desítky tisíc křesťanských poutníků a turistů v sobotu oslavují Vánoce v Ježíšově rodišti Betlémě. Informuje o tom agentura Mediafax.

„Hotely jsou plné. Už nemáme žádné prázdné pokoje, byť se jejich počet za poslední tři roky podstatně zvýšil, očekáváme, že do města dorazí až 50 tisíc návštěvníků z celého světa,“ uvedla palestinská ministryně pro turistiku Chlúd Dajbešová. Většina návštěvníků přijíždí do biblického města autobusy izraelských cestovních kanceláří a v Betlémě stráví jen několik hodin. Skupina poutníků ale v sobotu odpoledne dorazila do Betléma pěšky.

Hlavní oslavy se během svátků uskuteční na centrálním náměstí Jesliček a v bazilice Narození Páně, která je postavena místě, kde se údajně Marii narodil Ježíš Nazaretský. Náměstí Jesliček od rána zaplňují davy návštěvníků s čepicemi Santa Clause či naopak v prostých oděvech nejrůznějších mnišských řádů.

Dominantou náměstí je obrovský, rozsvícený vánoční strom. Náměstí lemují prodavači se sladkostmi, upomínkovými předměty či balónky. Celým městem znějí vánoční koledy, které zpívají davy návštěvníků.

Odpoledne Betlémem prochází vánoční průvod. Na dřevěném pódiu se chystá koncert. Oslavy potrvají dlouho do noci. O půlnoci povede v bazilice mši patriarcha Jeruzaléma Fuád Tval.

Vánočních oslav se každoročně účastní nejvyšší palestinští představitelé, včetně prezidenta palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse či premiéra Saláma Fajáda.