Bič na boháče. Čínský prezident chce omezit mzdy šéfů státních firem

Čína, Náměstí nebeského klidu, Tiananmen sq.

Čína, Náměstí nebeského klidu, Tiananmen sq. Zdroj: neiljs, Flickr, CC BY 2.0

Čína musí omezit "nesmyslně vysoké" mzdy vedoucích pracovníků ve státních podnicích. Prohlásil to podle agentury Nová Čína prezident Si Ťin-pching. Reagoval tak na rozhořčení veřejnosti ohledně bohatství a privilegií ve státním sektoru. Peking se již nyní snaží přimět vládní představitele, aby omezili výdaje na luxusní automobily, recepce a další požitky plynoucí z jejich funkcí.

Platy vedoucích pracovníků státních podniků dosahují stonásobků ve srovnání se mzdami běžných Číňanů. Generální ředitelé státních bank a dalších firem podle agentury AP vydělávají kolem dvou milionů jüanů, což je téměř sedm milionů korun ročně. Státní podniky jsou přitom často obviňovány z neefektivnosti.

„Nesmyslně vysoké a přemrštěné příjmy musí být regulovány,“ prohlásil prezident po zasedání kabinetu. Neposkytl však žádné další podrobnosti. Státní podniky kontrolují odvětví důležitá pro národní zájmy, například ropný průmysl, bankovnictví a telekomunikace. Jejich vedoucí pracovníky jmenuje vládnoucí komunistická strana.