Bílý dům vyzval Američany, aby Ukrajinu opustili do 48 hodin. USA posílají další vojáky do Polska

Bezpečnostní poradce Bílého domu Jake Sullivan.

Bezpečnostní poradce Bílého domu Jake Sullivan. Zdroj: Reuters

Ruský útok na Ukrajinu by mohl začít kdykoli v nadcházejících dnech, pravděpodobně leteckými údery. Dnes to uvedl bezpečnostní poradce Bílého domu Jake Sullivan. Američané, kteří ještě Ukrajinu neopustili, by tak podle něj měli učinit do 24 až 48 hodin, neboť ruský letecký útok by jejich odlet ztížil. Spojené státy v nadcházejících dnech pošlou do Polska dalších 3000 vojáků, napsala agentura Reuters s odvoláním na čtyři nejmenované činitele.

Sullivan, který hovořil na brífinku Bílého domu, svá tvrzení nepodložil konkrétními důkazy, píše agentura Reuters. Uvedl však, že podle amerických zpravodajských služeb by ruský prezident Vladimir Putin mohl nařídit invazi ještě před koncem zimních olympijských her v Pekingu, tedy před 20. únorem. Poznamenal také, že nelze vyloučit rychlý útok na Kyjev.

Sullivan promluvil krátce po videokonferenci amerického prezidenta Joea Bidena s lídry několika zemí NATO a představiteli EU.

Podle Sullivana není jasné, zda Putin již dal příkaz k zahájení invaze. Bezpečnostní poradce zároveň očekává, že se s ruským prezidentem bude Biden chtít telefonicky spojit.

Americké ministerstvo zahraničí již ve čtvrtek večer vyzvalo americké občany, aby neprodleně opustili Ukrajinu a do země necestovali. Podobnou výzvu dnes vydala řada dalších zemí, včetně Británie, Nizozemska, Japonska a Lotyšska.

Česká republika situaci na Ukrajině monitoruje, doporučení občanům zemi opustit zatím nedala, uvedlo ministerstvo zahraničních věcí. Zajištění bezpečnosti občanů koordinuje s EU a spojenci.