Bloomberg chce lépe chránit New York před povodní

Michael Bloomberg

Michael Bloomberg Zdroj: profimedia.cz

Newyorský starosta Michael Bloomberg by rád ochránil nízko položené části města protipovodňovým systémem za dvacet miliard dolarů. Osm měsíců po ničivém hurikánu Sandy zveřejnil 250 doporučení, jak zvýšit bezpečnost metropole.

Plánuje například vytvořit bariéry a písečné náspy v oblasti Staten Island a Rockaways v části Queens. Rád by také zpřísnil stavební předpisy k lepší ochraně nemocnic. Starosta ale také třeba navrhuje vysadit v ulicích i na střechách domů více stromů a zeleně, které by absorbovaly vodu.

„Většina prací se protáhne na více než příštích dvě stě dní, ale odmítáme přenechat zodpovědnost za vytvoření plánu příští administrativě. Je to bezodkladná práce a musíme s ní začít nyní,“ prohlásil starosta, který ve funkci na konci roku skončí.

Bloomberg přitom vychází ze studie environmentalistů, kteří předpokládají, že se do roku 2050 úroveň moře v oblasti zvedne téměř o osmdesát centimetrů. Vzestup hladiny mají navíc doprovázet silné bouře a dlouhotrvající období s extrémními teplotami.

Čtvrtina newyorských pozemků, obývaná 800 tisíci lidí se tak má ocitnout v záplavové oblasti, podotkl šéf města. Dodal, že v oblasti ohrožené staletou vodou se nyní nachází zhruba polovina elektráren, v polovině století jich tam však podle něj bude 97 procent.

Materiál na základě podkladů od zajišťovny Swiss Re kalkuluje s tím, že zatímco Sandy způsobila městu újmy ve výši 19 miliard dolarů, podobná bouře by za čtyřicet let za sebou zanechala škody za 90 miliard.