Bohaté země mohou vyplácet oběti klimatické změny, zaznívá z egyptského summitu

Delegát čeká na zahajovací zasedání klimatického summitu OSN v neděli 6. listopadu 2022 v egyptském Sharm el-Sheikhu.

Delegát čeká na zahajovací zasedání klimatického summitu OSN v neděli 6. listopadu 2022 v egyptském Sharm el-Sheikhu. Zdroj: Profimedia

V Egyptě začíná konference OSN o změnách klimatu, která usiluje o společný postup v boji proti globálnímu oteplování. Delegáti se v úvodu shodli, že projednají, zda by měly bohaté státy vyplácet kompenzace chudším zemím ohroženým klimatickými změnami, uvedla dnes agentura Reuters. Šéfka německé diplomacie Annalena Baerbocková krátce před zahájením akce podtrhla, že omezení růstu globálních teplot je hlavní prioritou.

"Egypt nebude šetřit silami," ujistil dnes při zahajování konference v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch egyptský ministr zahraničí Samí Šukrí.

Klimatická konference COP27 se letos poprvé od roku 2016 koná v Africe. Potrvá dva týdny a očekává se, že se na ní sjede kolem 45.000 účastníků z téměř 200 zemí včetně představitelů Evropské unie, amerického prezidenta Joea Bidena či britského premiéra Rishiho Sunaka. Českou republiku bude zastupovat premiér Petr Fiala.

Klimatická konference OSN se koná každý rok s cílem posoudit plnění závazků o snižování emisí, které mají zabránit katastrofálním následkům oteplování. Už na pařížské konferenci v roce 2015 se političtí lídři zavázali, že se pokusí omezit růst globálních teplot na 1,5 stupně proti předprůmyslové éře. Dosavadní opatření však podle některých hlasů nejsou dostatečná a zdá se, že udržet růst teplot pod stanoveným limitem se nepodaří.

Světová meteorologická organizace (WMO) nedávno varovala, že hranice globálního oteplení o 1,5 stupně by mohla být překročena už do roku 2026.