Boj proti covidu v Anglii. Znevýhodněným vitamín D na zimu zdarma

Vitamín D

Vitamín D Zdroj: profimedia.cz

Vitamín D
Vitamín D
3
Fotogalerie

Asi tři miliony sociálně a zdravotně znevýhodněných lidí v Anglii včetně skupin dlouhodobě nemocných dostanou vitamín D zdarma. Podle řady studií se má za to, že dostatek vitamínu D pomáhá organismu s imunitou vůči nemoci COVID-19.

Vitamín D si dokáže tělo tvořit samo při dostatečném přísunu slunečního záření, lidé, kteří jsou ale v různých domech s pečovatelskou službou nebo léčebnách mají možnosti pobytu na čerstvém vzduchu omezenější. 

Vládní agentura Public Health England proto doporučuje konzumaci doplňků stravy, které obsahují minimálně alespoň 10 mikrogramů vitamínu D, což je optimální denní dávka, a to až do března. Počínaje lednem pak plánuje Public Health England zaslat zásoby vitamínu vybraným skupinám lidí zdarma.

“Taková prevence pomůže mimo jiné odlehčení zdravotnímu systému,” poznamenal ministr zdravotnictví Spojeného království Matt Hancock. Zároveň ale dodal, že byť existují studie o prospěšnosti vitamínu D ve spojitosti s připraveností organismu na boj s nemocí COVID-19, neexistují důkazy pro to, aby byl vitamín D vnímaný jako lék na koronavirus. 

Britská vláda zároveň vydala doporučení, aby se lidé, kteří si vitamín D budou pořizovat za vlastní náklady, zásobovali průběžně a omezili tím pravděpodobnost vykoupení zásob a nedostupnosti vitamínu D a přípravků s ním na trhu.