Boje na Ukrajině: obě strany se viní z útoků na civilisty

Proruský bojovník na stanovišti na předměstí Doněcku

Proruský bojovník na stanovišti na předměstí Doněcku Zdroj: ctk/ap

Nejméně dalších osm lidí, z toho pět civilistů, přišlo v posledních 24 hodinách o život při ozbrojených střetech, které přes příměří pokračují na východě Ukrajiny mezi vládními silami a proruskými separatisty. Vyplývá to z informací obou stran konfliktu, které se jako vždy vzájemně obviňují z porušování klidu zbraní a podle nichž zranění utrpělo přinejmenším 15 lidí.

Mluvčí ukrajinského prezidenta Oleksandr Motuzjanyk dopoledne uvedl, že od úterý zemřel při bojových akcích jeden ukrajinský voják a dalších osm bylo zraněno. Luhanský gubernátor loajální Kyjevu Hennadij Moskal upřesnil, že voják podlehl zraněním, jež utrpěl při intenzivní palbě povstalců z minometů a granátometů u vesnici Rodina v Luhanské oblasti.

Moskal na svém webu rovněž uvedl, že časně ráno rebelové ostřelovali z minometů sídliště města Popasna. Ve sklepě jednoho z domů, který v důsledku palby shořel, zemřela ukrývající se 57letá žena. Podobné útoky vzbouřenců s použitím i těžkých zbraní, jež by měly být podle únorových minských dohod dávno stažené z dostřelu frontových linií, gubernátor hlásil také z dalších míst oblasti.

Oběti hlásí i separatisté

Separatisté prostřednictvím svých a ruských médií na druhé straně obvinili vládní síly, že za uplynulých 24 hodin porušili příměří více než třicetkrát. V samozvané Doněcké lidové republice hlásí 25 z těchto incidentů, při nichž zemřelo pět lidí a další čtyři utrpěli zranění. Ve druhé povstalecké oblasti, „Luhanské lidové republice“ hlásí tři zraněné.

Mluvčí separatistů Basurin podle agentury DPA upřesnil, že během střetů zemřeli čtyři civilisté ve městě Horlivka. O život podle něj od úterý přišli také dva bojovníci, neupřesnil ale kde.