Bomba v Libyii zabila desítky lidí, k útoku se zatím nikdo nepřihlásil

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Při dnešním bombovém útoku na policejní výcvikové středisko v severolibyjském Zlitánu zahynulo nejméně 65 lidí, informovala agentura Reuters s odvoláním na nemocniční zdroje. Agentura AFP uvedla, že nálož byla nastražena v cisterně na vodu, se kterou přijel sebevražedný atentátník. Exploze nastala ve chvíli, kdy se u střediska začali shromažďovat rekruti. Atentát je jedním z nekrvavějších od doby, co v zemi zavládl chaos po svržení režimu diktátora Muammara Kaddáfího v roce 2011.

K atentátu se dosud nikdo nepřihlásil. Desítky lidí byly údajně zraněny a převezeny do okolních nemocnic. Nemocnice v Misurátě, která se nachází asi 60 kilometrů od Zlitánu, vyzvala obyvatele, aby darovali krev. Mnoho lidí zranily střepiny, mezi mrtvými jsou údajně i civilisté.

Zlitán, který leží na pobřeží Středozemního moře, spadá podle agentury AFP do oblasti kontrolované samozvanou vládou se sídlem v Tripolisu. První zprávy o útoku informovaly o 15 mrtvých, což je také údaj, který poskytla tisková agentura Lana spadající pod mezinárodně uznávanou vládu se sídlem v Tobrúku.

Libye se propadla do chaosu po svržení režimu dlouholetého diktátora Muammara Kaddáfího v roce 2011. Milice, které proti němu bojovaly, následně odmítly složit zbraně. Mocenské vakuum umožnilo mimo jiné i posílení pozic radikálů. Část z nich se přihlásila k organizaci Islámský stát, která ovládá rozsáhlé oblasti v Iráku a v Sýrii.

Místo útoku: