Bombardování syrského Halabu pokračuje, zemřelo minimálně 90 lidí

Protivládní síly v Halabu

Protivládní síly v Halabu Zdroj: ctk

Při obnovených leteckých útocích na východní část syrského vělkoměsta Halab dnes přišlo o život nejméně 90 lidí. Oznámil to ředitel halabské nemocnice Hamza Chatíb. Bilance může být ale mnohem těžší, protože lidé jsou pod troskami zbořených domů. Diplomatům se nedaří vzkřísit naději na obnovu příměří, které bylo dohodnuto 9. září.

V New Yorku se sice sešli ministři zahraničí USA a Ruska John Kerry a Sergej Lavrov, ale žádnou dohodu dosud neohlásili. Kerry pouze řekl, že se „poněkud posunuli“ dál a předali si vzájemně návrhy k řešení situace. Lavrov si myslí, že je čas poučit se z minulých krizí a předejít tomu, aby situace v Sýrii přerostla v katastrofu.

Zástupkyně syrské opozice Basma Kudmáníová prohlásila, že Rusko přihlíží a zřejmě se také podílí na současné ofenzívě v Halabu, což podle ní znamená, že syrský režim a Rusko směřují k rozdělení Sýrie. Podle ní svět pasivně hledí na masakry v Halabu.

Letadla tam dnes bombardovala od rána povstaleckou část města a podle Chatíba byla nalezena těla 91 mrtvých. Armáda ve čtvrtek ohlásila zahájení masivní ofenzívy proti východní části města, kterou ovládají rebelové. Vojsko také vyzvalo civilisty, aby se drželi stranou od pozic teroristů. Dnes armádní zástupce v Damašku řekl, že letadla útočí přesně a pouze na pozice bojovníků, ne na civilisty. Prohlásil ale také, že armáda počítá s rozšířením operace a povoláním i pozemních jednotek.

Mezi oběťmi civilisté jsou, na internetu kolují záběry, jak muži holýma rukama vyprostili z trosek domu malou holčičku. V New Yorku na okraj Valného shromáždění OSN jednala ve čtvrtek Podpůrná skupina pro Sýrii sestavená z 23 zemí a organizací. Diplomatická jednání dnes měla pokračovat, avšak náměstek ruského ministra zahraničí Gennadij Gatilov předem řekl, že žádnou dohodu ani nové rozhodnutí dnes nečeká.

Lavrov řekl, že má-li mít příměří smysl, je nezbytné oddělit syrskou opozici, považovanou za legitimní, od teroristů. To byl jeden z bodů minulé dohody o příměří, avšak nepodařilo se ho splnit. Mluvčí Bílého domu Josh Earnest prohlásil, že současná ofenzíva proti Halabu zpochybňuje důvěryhodnost Ruska. Podle něj nese za zhroucení příměří odpovědnost Moskva, protože nedokázala zabránit syrskému režimu obnovit boje.