Borise Jonhsona potápí bývalý poradce. Británie pošle zbraně na Ukrajinu

Pozice britského premiéra Borise Johnsona je v posledních dnech v ohrožení.

Pozice britského premiéra Borise Johnsona je v posledních dnech v ohrožení. Zdroj: Reuters,E15

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Díky Brexitu si irské banky přišly na 200 miliard liber 

Banky v Irsku hromadí peníze. Ještě v prosinci 2015 na jejich účtech bylo 300 milionů dolarů, v letošním roce je to už 500 milionů dolarů. Za dvoutřetinovým nárůstem je dle odborníků zejména odchod Velké Británie z Evropské unie. Po tomto rozhodnutí se banky jako Barclays nebo Citigroup rozhodly rozšířit své pozice v Irsku popřípadě do nich přímo expandovat. 

Ačkoliv se z londýnského City přesunulo tisíce pracovních pozic do jiných měst, například do Paříže nebo Frankfurtu, hlavní město Británie i nadále zůstává jedním z hlavních finančních center západního světa. 

Británie posílá zbraně na Ukrajinu

Britský ministr obrany Ben Wallace řekl poslancům dolní komory, že Velká Británie pošle na Ukrajinu protitankové rakety s krátkým doletem a že by do země mohli směřovat další britští vojáci, kteří by pomohli s výcvikem tamní armády. Na Ukrajině působí malá skupina britských vojáků už od války s Ruskem v roce 2015, nyní by se ale jejich počet mohl dočasně navýšit. 

Wallace tyto kroky zdůvodňuje vzrůstajícím napětím na ukrajinsko-ruské hranici. Na ruské straně hranice se už několik týdnů pohybuje kolem stovky tisíc ruských vojáků, Ukrajina se obává další eskalace. Rusko naopak své aktivity zdůvodňuje agresivitou západních zemí.

Z trhů a burz

Americké trhy mají dovolenou

Na americkém trhu se s akciemi kvůli státnímu svátku, den Martina Luthera Kinga, neobchodovalo. Cena bitcoinu je v posledních dnech stabilní, drží se kolem 42 tisíc dolarů za kus. Podobně je na tom i kryptoměna Ethereum, jejíž současná hodnota se pohybuje na 3 187 dolarech. 

Reputaci Kazachstánu jako útočiště těžby bitcoinů uškodilo vypínání internetu při nedávných protestech. Tvrdí to někteří velcí těžaři, na které se dnes odvolává agentura Reuters. Jejich znepokojení ještě umocňují obavy z regulace. Někteří proto zvažují odchod z této středoasijské země, která je globálně druhým největším centrem těžby bitcoin.

Tweet dne

Konec britského předsedy vlády Borise Jonhsona se zřejmě blíží. A velkou zásluhu na tom má jeho bývalý poradce Dominic Cummings, který nejprve otevřel kauzu ohledně večírku na Downing Street 10 ve dnech nejpřísnějšího lockdownu a nyní jí i dále přiživuje a obviňuje premiéra z lhaní. Cummings tak je zodpovědný jak za vzlet tak i pád Borise Johnsona.

Stane se dnes 

  • Jednání polské ministryně klimatu a životního prostředí Anny Moskwové s její českou kolegyní Annou Hubáčkovou (za KDU-ČSL) o sporu kolem polského hnědouhelného dolu Turów.
  • Jednání ministrů financí zemí Evropské unie. Čeká je první debata o plánu zavést patnáctiprocentní daň z příjmu pro velké firmy.
  • Dražba římského paláce Casino dell'Aurora, který mimo jiné zdobí jediná dochovaná freska podepsaná manýristickým malířem Caravaggiem. Vyvolávací cena je 353 milionů eur (9,1 miliardy korun).
  • Americká investiční banka Goldman Sachs oznámí hospodářské výsledky za čtvrté čtvrtletí.