Dominik Stroukal: Fintechová revoluce se stává spíše bankovní evolucí

Obchodování na burze.

Obchodování na burze. Zdroj: Profimedia.cz

Spojení financí a  nových technologií, které se zkracuje do  termínu fintech, slibovalo revoluci. Ta však až na  pár světlých výjimek nepřišla. Množí se tak komentáře o tom, zda celé fintechové odvětví nezažívá bublinu. A když se mluví o bublině, implicitně se předpokládá, že je to něco, co musí splasknout.

Něco už padá. Investiční platforma Robinhood ztratila od svého vrcholu před pár měsíci téměř 80  procent hodnoty, Square šéfa Twitteru Jacka Dorseyho odepsal polovinu a akcionáři PayPalu ztratili na každé akcii přes 40 procent. Dokonce o třetinu se od loňského května propadla firma s  všeříkajícím názvem Fintech Acquisition Corp., jež se živí výhradně fúzemi a  akvizicemi fintechových firem. A  pokud do  fintechu řadíte i  kryptoměny, na grafech uvidíte také divoké pády.

I přes tyto propady jsou ale hodnoty fintechů obrovské. „Když se podívate na  tradiční i netradiční způsoby měření hodnoty firem, spousta společností se obchoduje za desetinásobek toho, co by stály normální firmy, které dělají totéž,“ komentoval už dříve fintechovou bublinu známý investor J.  Christopher Flowers. A  není sám. Rekordní růsty akcií v kombinaci s neustálým hledáním bublin společně ukazují často i na fintech.

Video placeholde
Jak bude vypadat investiční rok 2022? • Videohub

Nejde samozřejmě jen o problém fintechů. Podle statistik je průměrná valuace začínajících firem, tedy startupů, ve stejné fázi rozvoje dnes dvojnásobná oproti situaci před pěti lety. Z toho se za poslední rok zvýšila o neuvěřitelných 63 procent.

Není pochyb o tom, čím to je. Hlavním tahounem tohoto růstu jsou extrémně nízké úrokové sazby v kombinaci s vysokou inflací, jež ženou peníze investorů i do zákoutí, kam dříve nezavítaly. Jenže otázkou zůstává, co se stane, až se situace začne normalizovat, typicky prostřednictvím růstu úrokových sazeb.

Nesmíme ale zapomenout, že inflace hnala vzhůru téměř všechny druhy investic, takže pokud chce někdo mluvit o bublině, musí mít dobře rozmyšleno, co vlastně bublinou není. A pokud je bublinou vše, pak je důležité, co by při propíchnutí zůstalo životaschopné. Spadnou jen přehnané valuace? Vypaří se celé odvětví? Nebo se oddělí zrno od plev?

Jakékoli předpovědi o bublinách je potřeba brát s obrovskou rezervou, protože předvídající tvrdí, že je chytřejší než zbytek trhu dohromady. To se samozřejmě může stát, ať už náhodou, nebo perfektní analýzou situace, ale sázet na to je více než odvážné.

Zároveň platí i  teze, že se oddělí zrno od plev, ale to nemusí být důsledek žádné velké bubliny, jen standardní tržní mechanismy v  akci. Na  každém trhu se neustále oddělují úspěšní od  těch, kteří nedokázali uspokojit přání a potřeby spotřebitelů dostatečně levně. Anebo v souladu s platnými zákony. Stejné to samozřejmě je i mezi fintechy.

Oproti prvním revolučním předpovědím už se ukazuje, že veřejnost se ve velkém nepustí bank kvůli krásně nakresleným aplikacím v telefonu. A  když už fintechy lidé používají, tak spíše jako doplněk bankovních služeb. A stejné je to i  na  straně nabídky, kde fintechové firmy brzo zjistily, že jim výsadní postavení bank v legislativě vyhovuje, a začaly se s nimi spojovat. Firmy jako Revolut se dokonce staly bankami.

Koneckonců tak nemusí jít o  velkou fintechovou revoluci, ale o  malé standardní evoluce, tedy o  drobná zlepšování služeb zákazníkům, kde to jen jde. Jsou některé valuace fintechů přehnané? Nepochybně. Je to bublina? Co dnes touto optikou není. Chystá se revoluce? Ne, ale to neznamená, že tu není celá řada úžasných služeb, které nám všem zlepšují životy.