BP zaplatí za únik ropy v Mexickém zálivu rekordních 19 miliard dolarů

Zkáza Deepwater Horizon v roce 2010

Zkáza Deepwater Horizon v roce 2010 Zdroj: Wikimedia Commons (public domain)

Britská ropná společnost BP se dohodla s americkými úřady, že zaplatí 18,7 miliardy dolarů (zhruba 460 miliard korun) za urovnání škod způsobených při havárii z roku 2010 únikem ropy do vod Mexického zálivu. Podle amerického ministerstva spravedlnosti jde o největší dohodu o urovnání, jaká byla s jednotlivým podnikem v USA kdy uzavřena.

Při explozi na ropné plošině Deepwater Horizon v Mexickém zálivu před pěti lety zahynulo jedenáct lidí a do moře následně uniklo několik milionů barelů ropy. Havárie v oblasti ochromila rybolov a turistický ruch a způsobila vážné ekologické škody.

Dohoda podle agentury Reuters urovnává požadavky na odškodné ze strany americké federální vlády a států Louisiana, Mississippi, Alabama, Texas a Florida. BP by měla dohodnutou částku uhradit během 18 let. Většina peněz má být využita na projekty pro ekologickou a hospodářskou obnovu v oblasti Mexického zálivu.

V celkovém souhrnu vyjde BP havárie na 53,8 miliard dolarů - při započtení soudních výloh a nákladů na odstranění ekologických škod. To představuje vyšší sumu, než je součet zisků firmy od roku 2012. Akcie společnosti ovšem po zveřejnění zprávy posílily o 5,3 procenta.

Podle Jeana-Pierra Dmirdjiana, analytika společnosti Liberum přináší toto vyrovnání svého druhu úlevu. „Znamená jistotu a jasnost ohledně budoucích plateb,“ řekl.