Brazílie se ocitá na křižovatce

Dilma Rousseffová, stávající prezidentka a vítězka prvního kola prezidentských voleb v Brazílii

Dilma Rousseffová, stávající prezidentka a vítězka prvního kola prezidentských voleb v Brazílii Zdroj: ctk

Za dva dny budou nejnepředvídatelnější brazilské prezidentské volby za několik desítek let rozhodovat o ekonomické budoucnosti největší latinskoamerické země. Kdysi výkonné brazilské hospodářství se během čtyřletého vládnutí prezidentky Dilmy Rouseffové zadrhlo. Mezitím také pomalu klesá jeho význam na celkovém HDP rozvíjejících se ekonomik. Mezi lety 2009 a 2014 její podíl klesl z devíti na sedm procent.

Řada ekonomů Rouseffové, jež se uchází o znovuzvolení, vytýká, že své první období promarnila. „Neudělala vůbec nic,“ tvrdí Andrea Salvatori, portfolio manažer skupiny Pioneer Investments. Rouseffová bývá stále častěji přirovnávána k její argentinské obdobě Cristině Fernándezové, jež svou intervenční politikou odrazující zahraniční investory přivedla ekonomiku země k bankrotu.

Podle Salvatoriho se Brazílie v ekonomickém vývoji snažila ignorovat industriální fázi a od zemědělství rovnýma nohama skočit do spotřebou tažené ekonomiky. „Veškeré krátkodobé stimuly k oživení ekonomiky podporovaly místo reforem spotřebu. To dlouhodobě nikam nevede,“ dodává Salvatori.