Brazilskou ekonomiku mají zachránit privatizace za desítky miliard

Rio de Janeiro

Rio de Janeiro Zdroj: ctk/AP

Brazilská vláda představila privatizační plán v objemu několika miliard dolarů, který počítá s prodejem majetku v oblasti těžby ropy, energie a infrastruktury. Vláda si od programu slibuje zvýšení soukromých investic do skomírající ekonomiky.

Vláda chce do prvního čtvrtletí příštího roku prodat licence na provoz letišť ve městech Porto Alegre, Salvador, Floranopolis a Fortaleza. Hodlá také v příštím roce prodat práva na provozování silnic na středozápadě a jihu země. Dále program zahrnuje koncese na železnici a dlouho odkládanou aukci na práva na těžbu ropy.

Vláda chce rovněž zprivatizovat šest distributorů elektřiny na severu a severovýchodě země, jejichž vlastníkem je státní holding Eletrobras.

Prezident Michel Temer slíbil přesměrovat ekonomiku od intervenční politiky své předchůdkyně Dilmy Rousseffové, která poškodila důvěru investorů v kdysi vzkvétající ekonomiku.

Ve snaze o záchranu brazilské ekonomiky Temer podporuje prodej majetku a prosazuje řadu nepopulárních úsporných reforem. Brazílie již kvůli špatnému stavu své ekonomiky přišla o rating v investičním pásmu.

„Musíme se otevřít soukromému sektoru, protože stát nemůže dělat vše,“ řekl Temer ministrům na schůzce, kde se jednalo o plánu nazývaném Projekt růstu.