Tygr bez drápů a zubů: Brazílie míří do nejhlubší recese za sto let

Brazilské Rio de Janeiro

Brazilské Rio de Janeiro Zdroj: CC BY 2.0: Ramon Llorensi; Flickr

Když se v roce 2002 zrodila zkratka BRIC symbolizující nejdravější ekonomiky světa s výborným investorským potenciálem, málokdo čekal, že se v běhu let dostane jedna z těchto nejcitovanějších ekonomik do nynějších hlubokých potíží. „Brazílie zažije nejhorší recesi od začátku 20. století,“ predikuje analytik investiční skupiny DRFG David Bohuněk.

Důvodů, proč je Brazílie na pokraji propasti, je prý hned několik. Jedním faktorem jsou po několik let klesající ceny komodit, z nichž největší dopad na brazilskou ekonomiku mají samozřejmě ropa a zemní plyn. Situaci příliš nepřispívá ani káva, pomeranče, cukrová třtina, banány, kakao, sója, kukuřice či palmová jádra, ze kterých se vyrábí aktuálně médii a aktivisty propíraný palmový olej.

Dalším negativním faktorem je socialistická vláda vedená prezidentkou Dilmou Rousseffovou. „Ta dělá přesný opak, než by dělat měla, a zvyšuje důchody,“ upozorňuje Bohuněk s tím, že to ale není „zásluha“ jen této vlády. Za posledních deset let totiž v Brazílii vzrostla výše průměrného důchodu o 90 procent. Štědrý důchodový systém je prý nápadně podobný tomu, který mělo donedávna Řecko.

Pomůže olympiáda?

Otázkou ke zvážení také je, zda Brazílii nějak pomohou blížící se letní olympijské hry. Do konce roku 2015 stály již 33 miliard dolarů. Momentálně se země musí potýkat s plánovanou třicetiprocentní úsporou na provozních nákladech na hry. Je třeba brát také v úvahu nebezpečí v podobě viru Zika, který odradí nejen spousty potenciálních návštěvníků her, ale také celkově může mít negativní vliv na turistický ruch.

Nedávné mírné posílení akciového trhu chápe většina investorů jako určitou korekci dlouholetého poklesu rozvíjejících se trhů či jako určitou spekulaci kvůli olympijským hrám. Pro některé to může dokonce symbolizovat zdánlivou naději trhů k odstoupení zbytečně štědrého levicového kabinetu a nastoupení silné pravicové vlády.

Ratingové agentury nicméně již dříve snížily investiční výhled pro tuto zemi a degradovaly ji z investičního pásma do pásma spekulativního. Brazílii a celkově rozvíjejícím trhům může také přitížit další zvýšení úrokových sazeb amerického FEDu. „Z makroekonomického hlediska je stávající akciový růst neudržitelný a je třeba počítat s tím, že to nejhorší má Brazílie teprve před sebou,“ uzavírá Bohuněk.

Stigmata brazilské ekonomiky:
- Padající měna
- Investice v zemi klesají již 8. kvartál v řadě
- Daňová politika zvýhodňuje odvětví, u kterých hrají zástupci na společnou notu s vládou a zahraniční podniky jsou zatíženy vysokými daněmi a nadměrnou byrokracií
- Stagflace: kombinace hospodářské recese a inflace, která dosáhla za rok 2015 dokonce 9 procent
- S vysokou inflací Brazílie bojuje vysokými úrokovými sazbami: základní úroková sazba dosahuje pro Evropana těžko představitelné úrovně 14,25 procenta
- Dvouleté státní dluhopisy nesou aktuálně výnos 13,85 procenta a desetileté 14,49 procenta

Martin Novotný: Brazilská iracionalita