Brexit? Dochází nám čas, varoval vyjednávač EU

Michel Barnier

Michel Barnier

Vyjednavač Evropské unie pro odchod Británie z bloku Michel Barnier dal v pondělí najevo znepokojení nad tím, jak stranám rychle ubývá času k rozhovorům.

Před pondělním začátkem třetího jednacího kola Barnier v Bruselu řekl, že k pokroku jsou třeba jasné britské pozice ke všem otázkám souvisejícím s první fází rozhovorů, tedy s podobou samotného britského odchodu z unie.

"Je to třeba k tomu, abychom dosáhli dostatečného pokroku," upozornil Barnier. Právě jen v takové chvíli totiž mohou členské země unie dát na některém z nadcházejících summitů EU Barnierovi mandát k začátku diskusí o nové podobě vzájemných vztahů mezi EU a Británií jako zemí mimo blok.

Britský vyjednavač David Davis zdůraznil potřebu "pružnosti a představivosti" obou stran vyjednávání. Británie by se měla mimo unii ocitnout na jaře 2019, rozhovory jak o podobě brexitu, tak o budoucnosti musí kvůli ratifikačnímu procesu příslušných dohod skončit ještě o nějakou chvíli dříve.

"Musíme začít seriózně jednat. Ke konstruktivnímu jednání potřebujeme britské pozice, které budou jasné," prohlásil ale představitel EU. Rychlé odstranění nejasností podle něj pomůže rychlejšímu začátku debat o nové podobě vzájemného uspořádání a přechodných obdobích.

Britské pozice, které Londýn představil v minulých týdnech, jsou podle Davise výsledkem tvrdé práce uplynulého roku. V příštích týdnech čeká technické diskuse o všech otevřených tématech a určení oblastí, kde se strany dál neshodují.

Třetí jednací kolo bude v Bruselu ukončeno ve čtvrtek.