Když brexit vytváří pracovní místa. Britští bankéři mají ve Frankfurtu povzbudit trh práce

Přesun bankéřů z Londýna do německého Frankfurtu nad Mohanem zde pomůže vytvořit desítky tisíc pracovních míst mimo finanční sektor. Vyplývá to z uveřejněné vědecké studie vysoké školy WHU Otto Beisheim School of Management. Na každého z asi 10 tisíc očekávaných finančníků, kteří se budou kvůli odchodu Británie z Evropské unie (EU) stěhovat, prý připadá vznik až čtyř pozic například v dopravě, stavebnictví, školství nebo zdravotnictví.

Převzít funkci Londýna jakožto evropského finančního centra ale podle autorů studie v mezinárodním měřítku malý Frankfurt, který má jen 730 tisíc obyvatel, nedokáže. Někteří jeho obyvatelé by si to ani nepřáli, stěžují si na už tak dosti drahé bydlení.

Příchod dobře placených finančníků by podle nich situaci ještě zhoršil, městu už nyní přezdívají Bankfurt, podotkla agentura Reuters. Studie ale také uvádí, že by díky nim mohlo do městské kasy ročně přibýt na daních dalších 200 milionů eur (5,2 miliardy korun).

Brexit podnítil banky a investory v Londýně, aby přezkoumali možnosti, jak si udržet přednostní přístup na evropský bankovní trh prostřednictvím takzvaných passportingových práv. Odpovědí je právě přesunutí centrál do jiných zemí a měst v EU, kromě Frankfurtu se nejčastěji hovoří ještě o Dublinu.

Kvůli brexitu hodlají přesunout své obchodní zázemí z Londýna do Frankfurtu mimo jiné banky Morgan Stanley, Citigroup a JPMorgan.