Brexit podpořilo na 250 předních byznysmenů. EU prý škodí malým firmám

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Aurelien Guichard via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Zhruba 250 čelných představitelů byznysu podpořilo kampaň za vystoupení Británie z Evropské unie. Uvedla to skupina Vote Leave, která je jednou ze skupin podporujících takzvaný brexit. Podnikatelé tak chtějí vyvažovat názor, že britské podniky setrvání v bloku podporují. O budoucnosti země v Evropské unii budou Britové rozhodovat v referendu 26. června.

Šéfové více než třetiny největších britských společností minulý měsíc uvedli, že vystoupení z EU by ohrozilo pracovní místa a investice. Tento názor podpořili například vedoucí představitelé ropných koncernů Shell a BP a největší telekomunikační skupiny BT.

Vote Leave dnes zveřejnila vlastní seznam byznysmenů, podporujících naopak odchod Británie z EU. Jsou mezi nimi například bývalý generální ředitel bankovní skupiny HSBC Group Michael Geoghegan, šéf řetězce hotelů a pivnic J D Wetherspoon Tim Martin nebo zakladatel nyní zkrachovalé sítě prodejen mobilních telefonů Phones 4U John Caudwell.

Skupina chce prostřednictvím „rozšiřujícího se seznamu“ podporovatelů z byznysu ukázat, že zatímco EU může být prospěšná pro velké nadnárodní firmy, z hlediska menších podniků může být její vliv destruktivní.

Očekává se, že v případě vítězství setrvání v EU prudce stoupne kurz britské libry k dolaru

Skupina také vytvoří speciální podnikatelský výbor, který bude prosazovat stanovisko, že členství v EU brzdí podnikání. Povede jej někdejší generální ředitel Britské obchodní komory (BCC) John Longworth, který nedávno rezignoval na svou funkci v BCC, když se vyjádřil ve prospěch odchodu země z EU.

List Times mezitím napsal, že hedgeové fondy plánují, jak v den konání referenda vydělat na odhadech pořízených při dotazování hlasujících odcházejících z volebních místností, takzvaných exit polls. Zveřejňování takových odhadů britské zákony až do skončení hlasování zakazují.

Obchodníci by však prý pomocí vlastního průzkumu mohli využít pohybů na devizovém trhu. Očekává se, že v případě vítězství setrvání v EU prudce stoupne kurz britské libry k dolaru. V případě opačného výsledku by mohl klesnout.