Británie byla vůči extremistům příliš tolerantní, říká premiérka Mayová

Theresa Mayová komentuje teroristický útok v Londýně

Theresa Mayová komentuje teroristický útok v Londýně Zdroj: Reuters

Theresa Mayová komentuje teroristický útok v Londýně
Policie zvýšila bezpečnostní opatření na maximum
Policie zvýšila bezpečnostní opatření na maximum
V okolí tragédie probíhá rozsáhlé vyšetřování
Teroristé v Londýně najeli dodávkou do lidí na mostě London Bridge, pak vystoupili a na lidi útočili dlouhými noži
24
Fotogalerie

Britská premiérka Theresa Mayová dnes v reakci na sobotní teroristický útok v Londýně vyzvala k přísnější globální kontrole internetu, aby se zabránilo šíření extremistických názorů, a ke zpřísnění postoje vůči domácím radikálům. Británie podle ní byla vůči extremistům "až moc tolerantní". Policie zmařila od útoku u britského parlamentu 22. března pět věrohodných teroristických spiknutí, řekla předsedkyně vlády.

Mayová také prohlásila, že volební kampaň, kterou strany po atentátu přerušily, v pondělí znovu začne. Předčasné parlamentní volby se budou konat podle plánu ve čtvrtek 8. června, dodala konzervativní premiérka.

Nedávné teroristické útoky v Británii spolu nesouvisejí, ale mají přesto jedno společné: spojuje je zlá ideologie, která překrucuje islám a překrucuje pravdu, uvedla Mayová.

"Nemůžeme a nesmíme předstírat, že věci mohou pokračovat tak jako dosud," uvedla Mayová v prohlášení předneseném před svým sídlem v Downing Street. Podle ní nastal čas říct, že "už toho bylo dost".

Protiteroristická strategie podle ní musí být přezkoumána v několika směrech. Premiérka zmínila boj proti extremistické ideologii a kladení důrazu na britské hodnoty, zvýšení globálního úsilí proti šíření extremismu na internetu, přezkoumání protiteroristických zákonů a pravomocí policie a vyšší tresty za některé trestné činy.