Británie čeká kvůli koronaviru největší deficit od války a nejhorší propad ekonomiky za 300 let

Téměř prázdné ulice Londýna během pandemie koronaviru.

Téměř prázdné ulice Londýna během pandemie koronaviru. Zdroj: Reuters

Koronavirus v Anglii
Velká Británie se připravuje na Vánoce ve stínu koronaviru, samozřejmě nechybí roušky (23.11.2020)
Britský premiér Boris Johnson se svou snoubenkou Carrie Symondsovou.
4
Fotogalerie

Británie kvůli pandemii čeká nejhorší rozpočtový deficit od druhé světové války. Britská vláda si v letošním fiskálním roce končíčím v březnu kvůli koronavirové krizi půjčí až 394 miliard liber (11,6 bilionu korun), což odpovídá zhruba 19 procentům hrubého domácího produktu (HDP). Uvedl to ministr financí Rishi Sunak. Britská ekonomika podle dřívějšího odhadu centrální banky směřuje k nejhoršímu propadu za posledních 300 let.

V minulém fiskálním roce, což bylo do konce letošního března, si vláda půjčila 56 miliard liber. To odpovídá asi 2,5 procenta HDP. V srpnu Úřad pro rozpočtovou odpovědnost (OBR) předpokládal, že si vláda letos půjčí 372,2 miliardy liber.

Letos tato šestá největší ekonomika světa zřejmě klesne o rekordních 11,3 procenta, uvedl ministr. V příštím roce se HDP zvýší o 5,5 procenta. V červenci OBR očekával na letošek pokles o 12,4 procenta a na příští rok vzestup o 8,7 procenta.

Sunak již dříve uvedl, že teď není čas začít s omezováním půjček, protože ekonomika zřejmě ve čtvrtém čtvrtletí kvůli nedávným koronavirovým omezením pro podnikatele opět klesne. Nedávno tak prodloužil plán ochrany pracovních míst do konce března, rozšířil nouzové výdaje a snížení daní. Nyní odhaduje, že náklady na boj s koronavirem dosáhnou letos 280 miliard liber (8,2 bilionu korun).

Británii také už za necelých šest týdnů hrozí obchodní šok. V té době má totiž skončit platnost přechodné pobrexitové obchodní dohody s EU a zemi se zatím nepodařilo vyjednat dohodu novou.

Sunak podle agentury Reuters dodal, že by se na jaře mohl začít soustředit na nápravu obrovského deficitu veřejných financí, možná prostřednictvím vyšších daní, pokud nastane pokrok ve vývoji vakcíny proti COVID-19 a ve vládním programu testování a trasování nakažených.