Brexitové rozhovory jsou pozastaveny. Prodeje švýcarských hodinek klesly nejníže za 80 let

Brexitová jednání byla pozastavena a následně se přesunou do digitální podoby. Jeden z vyjednavačů se nakazil koronavirem. Jedná se o nepříjemnou komplikaci ve chvíli, kdy se čas na uzavření dohody krátí. Na snímku šéfové obou vyjednávacích týmů David Frost a Michel Barnier.

Brexitová jednání byla pozastavena a následně se přesunou do digitální podoby. Jeden z vyjednavačů se nakazil koronavirem. Jedná se o nepříjemnou komplikaci ve chvíli, kdy se čas na uzavření dohody krátí. Na snímku šéfové obou vyjednávacích týmů David Frost a Michel Barnier. Zdroj: Reuters

Švýcarské luxusní hodinky se letos prodávají nejméně za posledních osm dekád. Jejich export poklesl o 26 procent.
Demokratický kandidát na prezidenta USA Joe Biden, který dnes slaví 78. narozeniny, opravdu vyhrál v Georgii. Stát potvrdil jeho vítězství i po přepočtu hlasů.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Jednání o brexitu přerušeno

Rozhovory mezi Velkou Británií a Evropskou unií o budoucích vztazích byly dočasně pozastaveny poté, co byl člen evropského vyjednávacího týmu ve čtvrtek pozitivně testován na COVID-19. Hlavní vyjednavač za EU Michel Barnier potvrdil, že diskuze bude brzy opět pokračovat v on-line formě. Jedná se nicméně o nepříjemnou komplikaci ve chvíli, kdy času na uzavření dohody již mnoho nezbývá. Ačkoli obě strany prohlašovaly, že tento týden je nutné dojít k zásadnímu posunu, nic nenasvědčuje tomu, že se tak stalo.        

Biden vyhrál v Georgii

Přestože prezident Spojených států Donald Trump nadále odmítá uznat svoji volební porážku a jeho účty na sociálních sítích jsou plné výkřiků o neplatnosti letošního hlasování, šance, že si udrží své křeslo i v příštích čtyřech letech se vytrácí. Přepočet hlasů ve státě Georgia včera jednoznačně potvrdil vítězství demokratického kandidáta Joea Bidena. Biden označil Trumpovu snahu zpochybnit výsledky voleb za „naprosto nezodpovědnou“. Na poradě s guvernéry jednotlivých států dál uvedl, že se neobává toho, že by prezidentova neochota přijmout výsledky voleb zamezila lednovému předání moci.

Z trhů a burz 

Americké akcie rostly, evropské naopak

Americké akcie ve čtvrtek navzdory očekávání posílily. Index Dow Jones vzrostl o 0,15 procenta a širší S&P 500 zpevnil o 0,39 procenta. Investory zřejmě povzbudily k nákupům zprávy o tom, že možná přeci jen brzy dojde k jednání o záchranném balíku na podporu ekonomiky USA. Všechny hlavní evropské burzy naopak včera poklesly. Nejvíce německý DAX, jenž uzavřel obchodování ve ztrátě 0,88 procenta.  

Nezájem o švýcarské hodinky

Vývoz proslulých švýcarských hodinek letos směřuje k největšímu propadu za posledních osmdesát let. Na vině je snížená poptávka po luxusním zboží a pokles cestovního ruchu ve Švýcarsku kvůli současné pandemii koronaviru. Export drahých hodinek klesl v období mezi lednem a říjnem o 26 procent. Jen v říjnu se vývoz snížil o 7,1 procenta na 1,9 miliardy franků, tedy 46,3 miliardy korun. Podle Federace švýcarského hodinářského průmyslu nelze očekávat v následujících měsících žádné zlepšení.   

Buzzfeed přebírá svého konkurenta HuffPost

Americký zpravodajský on-line server Buzzfeed kupuje svého konkurenta - web HuffPost, dříve známý pod názvem Huffington Post. Dochází tak ke sjednocení dvou obřích digitálních médií, které patří k nejčtenějším ve Spojených státech. Jenom Buzzfeed má 130 milionů návštěvníků měsíčně. Dosavadní majitel HuffPostu Verizon Media se stane minoritním akcionářem v Buzzfeedu a plánuje investovat do rozvoje spojených firem. Platformy budou nově navzájem sdílet svůj obsah a spojí síly i v oblasti reklamy. Finanční detaily transakce nebyly zveřejněny. Verizon koupil HuffPost před pěti lety za 4,4 miliardy dolarů.      

Tweet dne

„Dobrá diskuze s lídry. Evropská komise rozšiřuje své portfolio vakcín. V současné době probíhají diskuze s firmami Moderna a Novavax. Budeme pokračovat v koordinaci našeho úsilí udržovat informovanost občanů v oblasti vakcinace a bezpečnosti.“

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová včera potvrdila, že Brusel hodlá distribuovat vakcíny proti koronaviru všem členským státům najednou. Přičemž první očkovací látky by mohly být schváleny už v polovině prosince. Unie jedná o nákupu vakcín hned s několika farmaceutickými firmami. Kromě Moderny a Novavaxu také se společnostmi Pfizer a BioNTech.  

Stane se dnes

  • Zpřísněná opatření proti šíření koronaviru začínají platit ve Švédsku a Turecku. Švédsko například zakázalo prodej alkoholu po 22. hodině.  
  • Proběhne videokonference ministrů obrany zemí Evropské unie. Řešit bude mimo jiné posilování obranné spolupráce unijních států. 
  • Německo si připomene 75. výročí od norimberských procesů, při kterých byli po druhé světové válce souzeni představitelé německého nacistického režimu. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier by měl navštívit vzpomínkovou ceremonii v norimberském Justičním paláci. 
  • Čerstvě zvolený prezident Spojených států Joe Biden dnes slaví 78. narozeniny. Příští rok se tak stane nejstarším lídrem USA v historii.