Británie má zaplatit EU dvě miliardy eur. Nebojovala dostatečně proti celním podvodům

Přístav v Tangeru

Přístav v Tangeru Zdroj: mapio.net

Lodě v hamburském přístavu
Německý námořní přístav Bremerhaven
3
Fotogalerie

Británie po léta ignorovala rozsáhlé celní podvody se zbožím dováženým z Číny a způsobila tak Evropské unii značné ztráty. Uvedl to dnes podle agentury DPA evropský Úřad pro boj proti podvodům (OLAF). Dodal, že během tří let tyto podvody připravily unijní rozpočet o téměř dvě miliardy eur (54 miliard korun), které by EU nyní měla po Británii požadovat.

Podvody se týkaly zboží nakupovaného v Číně a dodávaného přes Británii do kontinentální Evropy. Podvodníci se podle úřadu vyhýbali placení cel pomocí falešných faktur a celních prohlášení, napsala agentura AP. OLAF tvrdí, že tyto podvody v Británii vzkvétaly, zatímco jiné členské země EU podnikaly kroky k jejich zastavení.

"OLAF spočítal, že rozpočet EU utrpěl ztrátu 1,987 miliardy eur v podobě ušlých cel u textilu a obuvi dovážených v letech 2013 až 2016 z Číny přes Británii," uvedl úřad. Britská celní a berní služba (HMRC) však tento výpočet zpochybnila. Mluvčí Evropské komise se podle agentury Reuters odmítl vyjádřit k tomu, zda bude Brusel peníze po Británii skutečně požadovat.