Británie se vzdává předsednictví EU v příštím roce, nahradí ji Estonsko

Britská premiérka Theresa Mayová

Britská premiérka Theresa Mayová Zdroj: CTK

Británie se vzdává svého plánovaného předsednictví Evropské unie ve druhé polovině příštího roku. Velvyslanci členských zemí se dohodli, že Brity nahradí Estonci.

Estonsko mělo být předsednickou zemí v první polovině roku 2018, tedy po Británii. Podle informací ČTK bylo rozhodnuto o tom, že termíny všech následujících předsednictví se posunou o půl roku dopředu. Země se tak budou střídat v už dohodnutém pořadí, své role se ale všechny ujmou o šest měsíců dříve. Po Estonsku následují podle dohody z roku 2007 Bulharsko, Rakousko, Rumunsko a Finsko.

Nynější předsednickou zemí unie je od počátku měsíce Slovensko, následovat bude v první polovině příštího roku Malta. Pak měli přijít na řadu Britové.

Zpráva o britském rozhodnutí přišla v době, kdy se nová ministerská předsedkyně Mayová připravovala na svou první zahraniční cestu, která ji odpoledne zavede do Berlína. Sejde se s Angelou Merkelovou. Poté má ve čtvrtek naplánované jednání v Paříži s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem.

Přečtěte si:

Obvykle dobře informovaní bruselští diplomaté předpokládali, že místo Británie by se předsednické role mimořádně ujala Belgie. Pro takové řešení hovořil fakt, že v Bruselu je tak jako tak k dispozici infrastruktura potřebná ke konání řady schůzek. Nyní místo toho budou muset Estonci a po nich i další přípravu na svou předsednickou roli urychlit.

O předsednickou roli po Britech se ucházelo Maďarsko. Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó v úterý řekl, že jeho země je připravená převzít předsednictví EU v roce 2017 místo Británie, jejíž voliči v červnovém referendu většinou hlasů rozhodli o vystoupení z unie.

Prohlásil přitom, že Maďarsko je jediným členským státem EU, který představil úspěšnou odpověď na hlavní výzvy „abnormální“ situace v Evropě, jako je migrační krize.