Británie se zapojila do boje proti islamistům

Britská stíhačka Tornado

Britská stíhačka Tornado Zdroj: CC BY-SA 2.0:UK Ministry of Defence via Flickr

Dvě britské stíhačky se v Iráku poprvé zapojily do bojové mise namířené proti extremistům z organizace Islámský stát (IS). Británie se tak připojila ke spojenecké koalici, kterou vedou Spojené státy a která má za úkol zlomit vojenskou moc islamistů v oblasti, oznámilo britské ministerstvo obrany.

Jeden z očitých svědků agentuře Reuters řekl, že dva stíhací bombardéry královského letectva typu Tornado vzlétly z letecké základny Akrotiri na Kypru. Následovalo je vzápětí tankovací letadlo, které umožnilo stíhačkám vydržet déle ve vzduchu.

První útok

Do východního Středomoří se přesunulo od srpna šest stíhaček Tornado, jejichž obvyklým stanovištěm je základna Marham v Británii. Nad Irákem v posledních šesti týdnech zatím plnily jen výzvědné a průzkumné mise. Dnes byly ale poprvé vybaveny zbraněmi.

Návrh leteckých úderů Británie proti extremistům, který předložil premiér David Cameron, prošel u zákonodárců hladce, pro byli zástupci vládních i opozičních stran. Podle Camerona bude třeba útočit několik let. Ministr obrany Michael Fallon usoudil, že bombardování bude trvat dva až tři roky.

Londýn patří k nejbližším spojencům Washingtonu a přestože Američané zahájili leteckou operaci již před několika týdny, Británie dosud stála stranou. Cameron ve čtvrtek oznámil, že by se jeho země do bojů v Iráku měla zapojit, protože to je v jejím zájmu. Už minulý týden se připojila k úderům Francie. V pátek oznámily svou účast i Dánsko a Belgie, které se chystají vyslat sedm, respektive šest letounů.

Analýza: jak se platí džihád