Británie zpřísní vydávání víz pro investory. Systém si oblíbili hlavně podnikatelé z Ruska a Číny

Zdroj: http://www.naovisa.com/

Velká Británie mění systém povolování dlouhodobých pobytů pro investory. Systém, který si oblíbili zejména podnikatelé z Ruska, Blízkého východu a Číny, sklízel kritiku, že napomáhá praní špinavých peněz a šíření organizovaného zločinu. Napříště budou investice žadatelů o tento druh víz podléhat kontrole britských auditorů. Informovala o tom agentura Reuters.

Systém dlouhodobých víz pro osoby, které v zemi investují více než dva miliony liber (bezmála 60 milionů korun), v zemi fungoval od roku 2008 a sloužil jako investiční pobídka. Do Británie díky němu přitekly desítky miliard liber. O původu těchto peněz má vláda pochyby, proto bude napříště nutné ho prokazovat.

„Nová opatření zajistí, že z našeho imigračního systému budou mít prospěch pouze upřímní investoři, kteří chtějí podpořit britský byznys,“ řekla náměstkyně ministra vnitra Caroline Nokesová.

Dosavadní systém jen v minulém roce do Británie přilákal podle BBC 350 rezidentů, většinou občany Ruska a Číny.

Británie v letošním roce výrazně zvýšila své aktivity směřující k potírání praní špinavých peněz pocházejících z korupce. O povolení k pobytu tak například na jaře přišel ruský oligarcha a majitel fotbalového klubu Chelsea Roman Abramovič. Ten ovšem vzápětí získal izraelské občanství, které mu umožňuje půlroční bezvízový pobyt v Británii.