Británie zrušila zákaz prodeje bitevníků L-159 do Iráku

Aero L-159

Aero L-159 Zdroj: ctk

Britské ministerstvo obrany zrušilo zákaz prodeje českých bitevníků L-159 do Iráku. Právu to potvrdil ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Irácká armáda dostane 12 provozuschopných letounů a tři stroje na náhradní díly. Britové nechtěli licenci vydat z obavy, že by v letadlech namontovaný radarový systém RWR mohli získat teroristé.

„Z britského ministerstva obrany jsme obdrželi souhlas s vývozem jejich komponentu, Iráčané tak budou moct využívat letouny L-159 bez jakéhokoliv omezení. Otázka nepotřebných bitevníků je tak konečně a definitivně vyřešena,“ řekl deníku Právo Martin Stropnický.

Průlom prý nastal poté, co se za vývoz přimluvil premiér Bohuslav Sobotka u britského předsedy vlády Davida Camerona při jeho lednové návštěvě v Praze. Sobotka tehdy prohlásil, že dodávka letounů L-159 je jedním z českých příspěvků v boji proti takzvanému Islámskému státu.

Hrozba už není tak výrazná

Po Sobotkově přímluvě u Camerona, provedlo britské ministerstvo obrany další detailní rozbor svého předchozího rozhodnutí včetně podrobné analýzy případných operačních rizik. „Z toho vyplynul závěr, že ačkoli některá rizika přetrvávají, celková hrozba již není natolik výrazná, aby ministerstvo obrany odmítlo reexport zmíněných komponentů,“ citovalo Právo mluvčího britského velvyslanectví v Praze Jana Šimrala.

Irák už převzal první dva letouny, další tři by měl obdržet v prvním pololetí letošního roku. Celkem Irák přes Aero Vodochody získá 15 strojů, které česká armáda nepotřebuje. Česko v boji proti islámským radikálům Irák už v minulosti podpořilo municí i zbraněmi.