Britská ekonomika se loni propadla nejvíce od roku 1709

Pandemie koronaviru ve Velké Británii (10.2.2021)

Pandemie koronaviru ve Velké Británii (10.2.2021) Zdroj: Reuters

Pandemie koronaviru ve Velké Británii (10.2.2021)
Pandemie koronaviru ve Velké Británii (10.2.2021)
Pandemie koronaviru ve Velké Británii (10.2.2021)
Pandemie koronaviru ve Velké Británii (10.2.2021)
Pandemie koronaviru ve Velké Británii (10.2.2021)
9
Fotogalerie

Hrubý domácí produkt Británie se v loňském roce kvůli pandemii propadl o rekordních 9,9 procenta. Vrátil se tak zhruba na úroveň z roku 2013. Ve svém prvním odhadu to dnes oznámil britský statistický úřad. Podle některých britských médií jde o nejhorší výsledek ostrovní země od roku 1709.

V samotném čtvrtém čtvrtletí ekonomika proti předchozím třem měsícům o jedno procento vzrostla. Hospodářský růst tak v důsledku nových opatření proti šíření koronaviru prudce zpomalil, a to z 16,1 procenta ve třetím kvartálu.

Britská ekonomika se v létě výrazně zotavila z jarního propadu, za kterým stála pandemie covidu-19. Na podzim však oživení podkopal vzestup počtu případů nákazy novým koronavirem.

„Dnešní údaje ukazují, že ekonomika v důsledku pandemie utrpěla vážný šok,“ uvedl ministr financí Rishi Sunak. „Víme, že nynější uzávěra bude mít významný dopad na řadu lidí a podniků. Proto se i nadále soustředím na to, abychom dělali maximum k ochraně pracovních míst, podniků a živobytí,“ dodal.

Na letošní rok vláda počítá s růstem ekonomiky, v prvním čtvrtletí však britská centrální banka kvůli dopadům koronavirových opatření a brexitu očekává pokles HDP o čtyři procenta.

Jednoprocentní růst v loňském čtvrtém čtvrtletí tak odvrátil nebezpečí, že se ekonomika začátkem letošního roku vrátí do recese. Ta se definuje jako dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou. Británie kvůli pandemii byla v recesi v první polovině loňského roku.

Loňský propad HDP v Británii byl výraznější než v téměř všech ostatních velkých ekonomikách. Británie má v rámci Evropy nejvyšší počet úmrtí souvisejících s covidem-19. V očkování proti této nemoci ale zatím postupuje rychleji než jiné evropské země, což zlepšuje vyhlídky dalšího vývoje ekonomiky, upozornila agentura Reuters.

Národní institut pro ekonomický a sociální výzkum (NIESR) nicméně tento týden snížil odhad letošního růstu britské ekonomiky na 3,4 procenta z dříve předpokládaných 5,9 procenta. Revize výhledu odráží dopad třetí plošné uzávěry, která v Británii začala platit tento měsíc.

„V prvním čtvrtletí očekáváme prudký pokles aktivity,“ uvedl ekonom NIESR Kemar Whyte. „Od druhého čtvrtletí ale začne vracet růst, protože úspěšný očkovací program umožní zmírnit restrikce,“ dodal.

NIESR předpokládá, že na úrovně z období před pandemií by se britská ekonomika měla vrátit do konce roku 2023. Britská centrální banka minulý týden ale předpověděla, že tento návrat se uskuteční už v prvním čtvrtletí příštího roku.