Britské banky začaly vyšetřovat svoji roli v korupčním skandálu FIFA

Vyšetřování FIFA

Vyšetřování FIFA Zdroj: ctk/AP

Interní vyšetřování zahájily britské banky Barclays a Standard Chartered. Má objasnit, zda skutečně pomáhaly prát špinavé peníze vysokých funkcionářů Mezinárodní fotbalové federace (FIFA), jak tvrdí americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI). Informoval o tom dnes zpravodajský server BBC.

Švýcarská justice tento týden na žádost amerických vyšetřovatelů zatkla několik vysokých představitelů FIFA, které podezírá z korupce, vydírání, praní špinavých peněz či podvodu. Nezákonně se údajně obohatili o milionové částky, celkový objem úplatků prý přesahuje sto milionů dolarů (asi 2,5 miliardy korun).

Ve zprávě FBI byla vedle Barclays a Standard Chartered uvedena také banka HSBC jako ústav, který pomáhal peníze z trestné činnosti legalizovat.

Obvinění funkcionářů má 47 bodů. Část obviněných se už prý k řadě trestných činů přiznala. Ke korupci při volbě pořadatelů a prodeji marketingových práv údajně docházelo od počátku 90. let až dodnes.

Dvě kauzy

Vyšetřování se zabývá dvěma oddělenými kauzami: pořádáním fotbalových turnajů v zóně CONCACAF, tedy v Severní a Střední Americe a v Karibské oblasti, a zároveň okolnostmi hlasování o pořadatelských právech pro světové šampionáty v letech 2018 a 2022, která získaly Rusko a Katar.

Obviněno bylo rovněž pět marketingových manažerů. Mezi zatčenými, kteří byli umístěni ve vazbě jsou i dva místopředsedové FIFA, jmenovitě Jeffrey Webb z Kajmanských ostrovů a Eugenio Figueredo z Uruguaye.

FIFA je finančním konglomerátem, jen v letech 2011-14 zaznamenala obrat 5,7 miliardy dolarů. Vedení podle médií často rozhoduje bez diskusí a bez vysvětlování a exekutivní jádro - výkonný výbor - má rozsáhlé pravomoci. Dlouhá léta organizace pracovala bez dozoru a neprůhledně, uvedl The New York Times.

Nesmrtelný Blatter

Zatýkání přišlo takřka v předvečer kongresu FIFA v Curychu. V páteční volbě prezidenta tam navzdory skandálu uspěl Sepp Blatter, který vede FIFA od roku 1998. Jeho konkurent Alí bin Husajn po prohře v 1. kole volby z boje odstoupil. Jordánský princ v něm získal 73 hlasů, zatímco pro devětasedmdesátiletého Švýcara Blattera se vyslovilo 133 delegátů.