Britskou poslankyni zavraždil neznámý muž. Britain First, křičel

Jo Coxová

Jo Coxová Zdroj: ctk

Britskou labouristickou poslankyni Jo Coxovou, která usilovala o setrvání Británie v Evropské unii, dnes zavraždili v jejím volebním okrsku. Pravděpodobného útočníka policie rychle zadržela. Kvůli napadení dnes všechny své akce zrušili zastánci i odpůrci takzvaného brexitu (odchodu Británie z EU) a plánovaný proslov na podporu členství v unii odvolal i premiér David Cameron. Britští i světoví politici čin odsoudili a pozůstalým vyjádřili soustrast.

Coxovou napadl útočník v severoanglickém městě Birstall nedaleko Leedsu. Podle očitých svědků citovaných zpravodajským serverem BBC „muž v bílé kšiltovce“ střelil poslankyni celkem třikrát. Následně prý vytáhl nůž a zasadil ženě několik bodných ran. Lékař ji prohlásil za mrtvou zhruba tři čtvrtě hodiny po napadení. Podle místní policie při útoku utrpěl zranění také 77letý muž, který je však mimo ohrožení života.

Krátce po útoku zadrželi policisté ve městě 52letého muže považovaného za útočníka. Podle policejního mluvčího kriminalisté po nikom jiném nepátrají a o motivu činu odmítli spekulovat. Podle britských médií obyvatelé Birstallu muže identifikovali jako Tommyho Maira. Byl prý tichý a často místním pomáhal na zahradě.

Podle některých britských médií svědci slyšeli muže při útoku křičet Britain First (Británie na prvním místě), což je mimo jiné označení krajně pravicového uskupení, které usiluje o odchod Británie z EU. Místopředsedkyně hnutí Jayda Fransenová ale odmítla, že by její organizace měla cokoli společného s činem, který označila za „naprosto nechutný“. Coxová se před nacházejícím referendem angažovala na straně stoupenců setrvání země v EU.

Zastavené agitace

Kampaň podporující setrvání Británie v EU i kampaň prosazující odchod země z EU dnes kvůli útoku pozastavily všechny své plánované akce. Kampaň odpůrců brexitu zrušila i páteční akce. Svůj proslov, který měl dnes v Gibraltaru pronést na podporu členství země v Evropské unii, odvolal také britský premiér Cameron.

Smrt poslankyně předseda britské vlády označil za „tragédii“. „Byla odhodlanou a starostlivou poslankyní. V myšlenkách jsem s jejím manželem Brendanem a jejími dvěma dětmi,“ uvedl na twitteru. Zděšení nad vraždou vyjádřil i předseda opoziční Labouristické strany a stranický šéf Coxové Jeremy Corbyn. „Nenávist problémy neřeší, Jo v to věřila,“ řekl.

Manžel zavražděné Brendan Cox uvedl, že by jeho žena nyní chtěla jen dvě věci, „aby byly naše drahé děti zahrnuty láskou“ a „abychom se všichni sjednotili v boji proti nenávisti, která ji zabila“. „Nenávist nemá světonázor, rasu ani náboženství, je jedovatá,“ dodal Cox.

Vraždu Coxové už odsoudila většina předních britských politiků. Za „zničující ránu naší demokracii“ označil útok i bývalý premiér Gordon Brown. Jedna z hlavních tváří kampaně za odchod Británie z EU, exstarosta Londýna Boris Johnson uvedl, že je z vraždy poslankyně „smutný a v šoku“. Mluvčí Buckinghamského paláce řekl, že královna Alžběta manželovi zesnulé pošle osobní kondolenci.

Vraždu odsoudili i světoví politici. Podle ministra zahraničí USA je útokem proti všem, kdo věří v demokracii. Soustrast pozůstalému manželovi a dětem vyjádřila německá a francouzská vláda. Zprávou o vraždě je zhrozená bývalá americká poslankyně Gabrielle Giffordsová, která v roce 2011 přežila pokus o atentát.

Coxová je prvním členem britského porlamentu zavražděným během výkonu své funkce od smrti Iana Gowa, kterého v roce 1990 zabili příslušníci teroristické Prozatímní irské republikánské armády (PIRA).

Coxová v minulosti pracovala pro britské charitativní organizace
Vizitka britské labouristické poslankyně Jo Coxové (41), která v nemocnici podlehla zraněním způsobeným mužem, který ji postřelil a pobodal v severoanglickém městě Birstall nedaleko Leedsu:

- Coxová patřila k odpůrcům odchodu Britů z Evropské unie. V minulosti pracovala pro britskou charitativní organizaci Oxfam, kde se zapojila do nejrůznějších kampaní, týkajících se například úmrtnosti rodiček, a navštívila země postižené válkami a přírodními katastrofami. Spolupracovala také s manželkou někdejšího britského premiéra Gordona Browna a humanitární organizací Save the Children.

- V roce 2015 byla zvolena do dolní komory britského parlamentu za oblast Batley a Spen ve svém rodném hrabství West Yorkshire. V prosinci loňského roku byla jedním z pěti poslanců, kteří se zdrželi hlasování o rozšíření britských náletů proti Islámskému státu v Sýrii.

- Narodila se 22. června 1974 v Batley v hrabství West Yorkshire. Vystudovala sociální a politická studia na Pembroke College v Cambridgi. Byla vdaná za Brendana Coxe, který se také angažuje v kampani za setrvání Británie v EU. Měla dvě děti.

- Coxovou dnes napadl útočník v severoanglickém městě Birstall nedaleko Leedsu. Podle očitých svědků citovaných zpravodajským serverem BBC „muž v bílé kšiltovce“ střelil poslankyni celkem třikrát. Následně prý vytáhl nůž a zasadil ženě několik bodných ran.

- Krátce po útoku zadrželi policisté ve městě 52letého muže považovaného za útočníka. Podle policejního mluvčího kriminalisté po nikom jiném nepátrají a o motivu činu odmítli spekulovat.

- Podle některých britských médií svědci slyšeli muže při útoku křičet Britain First (Británie na prvním místě), což je mimo jiné označení krajně pravicového uskupení, které usiluje o odchod Británie z Evropské unie.