Britský export po brexitu ohrožuje nedostatek vhodných palet

Europalety

Europalety Zdroj: profimedia.cz

Palety (ilustační foto).
2
Fotogalerie

Britské firmy po tvrdém brexitu nebudou mít dostatek správných palet, aby své produkty mohly vyvážet do Evropské unie. Zjistil to kabinet Theresy Mayové, který kvůli tomu na dnešek svolává mimořádnou schůzi se špičkami britského byznysu.

Dřevěné a plastové palety z třetích zemí musí při dovozu zboží do Evropské unie splňovat řadu přísných standardů. Musí být například tepelně ošetřené nebo čištěné, podmínkou je také označení, že splňují unijní pravidla.

Většina britských palet, které jsou tamními firmami nyní využívaný k exportu do ostatních zemí EU, však tyto podmínky neplní. Rekulace pro obchod mezi jednotlivými členskými státy je totiž mnohem mírnější. Na správné palety by v případě brexitu bez dohody mohly některé firmy čekat i týdny.

Britské ministerstvo pro životní prostředí, potraviny a otázky venkova proto svolalo schůzi. „Jsou to takové drobné, procedurální, malicherné záležitosti, které vám nakonec podrazí nohy,“ řekl pro Business Insider nejmenovaný britský průmyslník, který dodal, že země na odchod bez dohody není vůbec připravena.

Další byznysmen zas poukazuje na to, že si vláda problému všimla měsíc před plánovaným brexitem. „Smysl přechodného období měl být v tom, že vládě dával dva roky na to, aby se na brexit připravila. Místo toho se nyní snaží připravit za dva týdny,“ řekl.

Premiérka Mayová v úterý znovu předstoupí před britský parlament a učiní prohlášení o vývoji jednání s Evropskou unií o brexitu. Podle britského tisku slíbí členům Dolní sněmovny, že pokud poslanci do 12. března neschválí její dohodu o podmínkách odchodu z EU dojednanou s Bruselem, budou mít zákonodárci možnost hlasovat o případném odkladu brexitu.