Britským podnikům se i po brexitu bez dohody vyhnou cla na dovážené zboží, vzkázala vláda

Premiér Boris Johnson na konferenci Konzervativní strany.

Premiér Boris Johnson na konferenci Konzervativní strany. Zdroj: Reutres

Dovoz automobilů
Trump Johnsonovi přislíbil po brexitu velkou obchodní dohodu ((25. 8. 2019)
britský premiér Boris Johnson
Britský premiér Boris Johnson utrpěl porážku při hlasování o brexitu.
5
Fotogalerie

Británie představila změny v prozatímním celním režimu, který by vstoupil v platnost v případě odchodu země z Evropské unie bez dohody. Uvedla, že 88 procent dovozu by v rámci tohoto režimu nečelilo žádným clům. Informovala o tom agentura Reuters.

„Britské podniky nebudou při dovozu do Británie u většiny zboží platit žádná cla, pokud opustíme EU bez dohody,“ napsala britská vláda ve své úterní zprávě. „Bude to znamenat nižší ceny v obchodech,“ dodala.

Británie poprvé zveřejnila podobu prozatímního celního režimu letos v březnu před původně plánovaným termínem brexitu. Revidovaná verze mimo jiné snižuje cla na nákladní automobily a upravuje cla na bioethanol. Úpravy mají podle vlády zajistit hladké fungování dodavatelských řetězců a udržet spotřebitelské ceny na nízké úrovni.

Britský premiér Boris Johnson slíbil, že do konce října vyvede Británii z Evropské unie, a to v případě potřeby i bez dohody s EU. „Británie opustí EU 31. října a my spolupracujeme s podniky, abychom zajistili, že Británie bude od prvního dne připravena obchodovat,“ uvedl ministr pro mezinárodní obchod Conor Burns. „Náš prozatímní celní režim podpoří britskou ekonomiku jako celek, pomůže britským podnikům při obchodování a otevře příležitosti k dovozu nejlepšího zboží z celého světa za nejlepší ceny pro britské spotřebitele,“ dodal.