Brusel chce po Británii desítky miliard za celní podvody

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Evropská komise dala Británii dva měsíce na doplacení 2,7 miliardy eur (přes 69 miliard korun) celních poplatků do unijního rozpočtu. Případ může skončit žalobou u unijního soudu.

Úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) loni v březnu uvedl, že Británie dlouhodobě ignorovala rozsáhlé celní podvody se zbožím - hlavně obuví a textilem - dováženým především z Číny. Tím unii způsobila značné ztráty, které by měla nahradit. Návrh na posun řízení do jeho druhé fáze předložil komisař pro rozpočet Günther Oettinger.

Následné inspekce, které uskutečnila samotná komise, potvrdily mimořádný rozsah podvodů v britských přístavech mezi roky 2011 a 2017.

„Přestože byla od roku 2007 informována o riziku podvodů v souvislosti s dovozem textilu a obuvi původem z Číny a přestože byla požádána o přijetí odpovídajících opatření, neudělala Británie účinné kroky, aby podvodům zamezila,“ uvedla Komise.

Velká Británie je z Evropské unie na odchodu, opustit ji má 29. března příštího roku. Rozhovory o smlouvě upravující okolnosti odchodu země z bloku jsou nyní v závěrečné fázi.