Brusel je připraven přidusit Kongo sankcemi, země nemá odkládat volby

Joseph Kabila

Joseph Kabila Zdroj: reuters

Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová
Federica Mogheriniová
Federica Mogheriniová
šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová
Kongo
10
Fotogalerie

Evropská unie pohrozila představitelům Konga ekonomickými sankcemi, pokud příští rok neuspořádají nyní odložené prezidentské a parlamentní volby. Na jednání v Lucemburku se na tom shodli ministři zahraničí členských zemí, napsala agentura Reuters.

"EU použije všech dostupných prostředků, včetně individuálních restriktivních opatření," stojí v prohlášení šéfů diplomacie zemí EU. Podle Reuters je řeč o zmrazení aktiv a zákazu cestování.

Zvažované sankce budou podle diplomatů namířeny nejspíš na představitele policejních a dalších bezpečnostních složek a později případně i na vládní činitele. Přípravou sankcí již byla pověřena šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová.

"Volby byly odloženy, což je nepřijatelné. Doufám, že se uskuteční v roce 2017," řekl novinářům ministr zahraničí Belgie, která Kongo v minulosti kolonizovala.

Úřady v Kongu nedávno odložily volby na duben 2018, údajně z logistických důvodů. Krok rozhněval opozici, podle které se chce prezident Joseph Kabila udržet u moci. Během protestů proti odložení voleb zemřely desítky lidí.

Podle původního plánu byly volby vypsány na letošní listopad. Kabilův druhý mandát vyprší 20. prosince a podle současné ústavy nemůže znovu kandidovat.