Brusel nevyloučil konec brexitové dohody. Lego otevře novou továrnu v USA

Místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič nevyloučil, že Brusel zruší brexitovou obchodní dohodu, pokud Británie prosadí jednostranné změny v severoirském protokolu.

Místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič nevyloučil, že Brusel zruší brexitovou obchodní dohodu, pokud Británie prosadí jednostranné změny v severoirském protokolu. Zdroj: e15.cz

Dánská společnost Lego otevře novou továrnu v USA. Investuje do ní přes miliardu dolarů.
Německá ekonomika letos kvůli válce na Ukrajině vyroste jen o dva a půl procenta, odhaduje institut Ifo.
Americká centrální banka zvýšila svou základní sazbu o 0,75 procentního bodu, nejvíce od roku 1994. Akciové trhy na to reagovaly posílením.
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Spor Británie s Evropskou unií se přiostřuje

Evropská komise podle serveru Euronews nevyloučila, že odstoupí od brexitové obchodní dohody, pokud britská vláda jednostranně provede změny v severoirském protokolu. „Budeme však reagovat postupně, protože si chceme nechat otevřené dveře pro vyjednávání,“ prohlásil ve středu místopředseda komise a hlavní brexitový vyjednavač za Evropskou unii Maroš Šefčovič. Šefčovič také ve stejný den ohlásil, že Brusel zahájí proti Spojenému království právní kroky. Velká Británie totiž na návrh své ministryně zahraničí Liz Trussové v pondělí představila plán, na jehož základě hodlá zrušit celní kontroly zboží putujícího mezi Severním Irskem a zbytkem ostrovní země.  

Růst německé ekonomiky dusí ruská invaze

Válka na Ukrajině a s ní spojené výrazné zvyšování cen energií nadále brzdí hospodářské zotavení Německa, jehož hrubý domácí produkt kvůli tomu letos vzroste jen o dvě a půl procenta. Ve středu to uvedl německý institut Ifo, který ještě v březnu počítal s růstem hospodářství o 3,1 procenta, a v prosinci dokonce o 3,7 procenta. Institut nicméně očekává, že v příštím roce se německý HDP zvýší o 3,7 procenta. Inflaci letos Ifo čeká na 6,8 procenta, v příštím roce na 3,3 procenta.

Z trhů a burz 

Fed zvýšil úrokovou sazbu, americké akcie zdražily

Burzy s cennými papíry v USA ve středu výrazně zpevnily. Investoři reagovali na oznámení americké centrální banky Fed, která zvýšila svou základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu. Index Dow Jones stoupl o procento. S&P 500 posílil o 1,46 procenta a Nasdaq Composite přidal dvě a půl procenta. „Směřování trhů nejvíce zasáhlo vyjádření šéfa Fedu, že zvyšování o 75 bodů nepředstavuje novou normu. To si investoři vyložili jako holubičí signál. Vzápětí však guvernér Powell prohlásil, že zvýšení o 75 bodů v červenci zůstává ve hře, což vnímám spíše jako snahu investory uchlácholit. Realita se může ukázat jako diametrálně odlišná,“ hodnotí situaci na trzích portfolio manažer společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler. 

 

Lego investuje miliardu dolarů ve Spojených státech

Dánský výrobce hraček a stavebnic Lego investuje více než miliardu dolarů, tedy přes 23 miliard korun do svého nového závodu ve Spojených státech, píše agentura Reuters. Společnost chce tímto krokem zkrátit dodavatelský řetězec a uspokojit poptávku na jednom ze svých největších trhů. Továrna vyroste v Chesterfield County ve Virginii a půjde o teprve druhý výrobní závod Lega v USA. Podle firmy bude zároveň uhlíkově neutrální. Zpráva přichází jen několik měsíců poté, co dánský hračkářský gigant oznámil, že chce otevřít novou továrnu ve Vietnamu.   

Tweet dne

Stane se dnes

  • Německý kancléř Olaf Scholz, francouzský prezident Emmanuel Macron a italský premiér Mario Draghi navštíví válkou zasažený Kyjev. Podle některých médií trojici státníků doplní ještě rumunský prezident Klaus Iohannis. 
  • Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová představí návrh nového kodexu boje proti dezinformacím, kterým se mají řídit internetové platformy.
  • Britská centrální banka oznámí výsledek svého zasedání k měnové politice. Analytici očekávají zvýšení základní sazby o čtvrt procentního bodu na 1,25 procenta.
  • Proběhne schůzka ministrů financí států eurozóny.
  • Moskva zveřejní konečnou zprávu o vývoji ruského hrubého domácího produktu za první čtvrtletí.  
  • Šéf Tesly Elon Musk se poprvé virtuálně setká se zaměstnanci společnosti Twitter, kterou se v těchto dnech snaží odkoupit za 44 miliard dolarů.