Brusel se z brexitu nepoučil, EU se musí vrátit ke kořenům, shodla se V4

Nigel Farage a Jean-Claude Juncker

Nigel Farage a Jean-Claude Juncker Zdroj: CTK/DPA/Wiktor Dabkowski

Evropská unie je hodnotou, kterou je potřeba hájit, ale i změnit. Unie často neplní očekávání Evropanů, a proto se musí vrátit ke svým kořenům a více se soustředit na své občany. Po společném jednání předsedů vlád visegrádské čtyřky (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) to řekla polská premiérka Beata Szydlová.

Evropská komise podle Szydlové nevyvozuje důsledky z nedávného rozhodnutí Britů, kteří se v referendu vyslovili pro odchod z evropské osmadvacítky, a často nenaslouchá hlasu národních parlamentů. Podle předsedy maďarské vlády Viktora Orbána především v oblasti migrace unie rozhoduje v rozporu s očekáváním svým členů. Podle V4 je třeba zastavit migrační tlak na unii a posílit ochranu schengenských hranic.

„Je na čase, aby unie byla pragmatičtější, zaměřená na zásadní témata a reformy. Zároveň musí konat s odpovídající rozvahou a řešit problémy občanů s respektem k principům subsidiarity a proporcionality, stejně jako k roli národních parlamentů. Zejména jejich názory vyjádřené použitím žluté či oranžové karty by měly být institucemi Evropské unie brány plně v potaz,“ uvedli premiéři ve společném prohlášení. Unie by měla méně regulovat a přestat plýtvat energií na návrhy, na kterých se členské státy neshodnou a které je rozdělují.

„Důležitou roli musí hrát Evropská rada, která bude udávat tón diskusi o budoucnosti EU,“ řekl k reformě unie český premiér Bohuslav Sobotka. Podle Orbána EU ztratila úlohu globálního hráče a na nadcházejícím summitu v Bratislavě by se zástupci členských států měli dohodnout, co je potřeba udělat, aby unie globální úlohu znovu získala.

Szydlová zopakovala dřívější stanovisko V4, že při reformě EU musí být zachovány její čtyři základní svobody (svoboda pohybu osob, zboží, služeb a kapitálu). Unie by podle Sobotky měla mimo jiné zlepšit spolupráci v oblasti bezpečnosti, při ochraně vnějších hranic a v boji proti terorismu. Jako další prioritu český premiér uvedl důraz na prosperitu a volný trh.

Podle slovenského ministerského předsedy Roberta Fica chce visegrádská čtyřka na unijním summitu, který bude hostit slovenská metropole, zastávat společné stanovisko. Nad jeho sladěním se zástupci V4 podle Fica sejdou ještě na přelomu srpna a září. Hlavním tématem bratislavského summitu bude odchod Británie z EU, který by se měl podle V4 uskutečnit „spořádaně“.

Premiéři V4 dnes jednali poprvé od 1. července, kdy předsednictví ve skupině převzala Varšava. Kromě tématu odchodu Británie z EU a reformy unie hovořili také o aktuální situaci v Turecku, kde po potlačení pokusu o vojenský převrat následují rozsáhlé personální čistky.

V prohlášení uvedli, že podporují demokraticky zvolenou vládu a doufají, že Turecko zajistí „stabilní ústavní pořádek založený na mezinárodním právu“.