Brusel uvolnil účty čtyř libyjských bank

Přechodná vláda v Libyi, kterou vede Abdel Rahim al-Keeb, může od čtvrtka znovu nakládat se všemi zmrazenými prostředky národní centrální banky v Evropě. Přístup k účtům otevírá Tripolisu včerejší rozhodnutí Evropské unie. „Cílem je podpořit obnovu libyjské ekonomiky a její novou vládu,“ zní odůvodnění tohoto kroku.

Odemčení přišlo dva měsíce po zastřelení diktátora Muammara Kaddáfího. „Platí rovněž pro státní Libyan Arab Foreign bank, která má na starost mezinárodní investice,“ informovala agentura Reuters.

K dispozici, ovšem jenom částečně, mají být Libyjcům i dináry dvou dalších velkých bank, uložené na starém kontinentu. Jde o Investment Authority, dohlížející na majetek z prodeje ropných produktů, a Libya Africa Investment. Platí pravidlo, že Brusel zcela odmrazí finanční zdroje v případě, je-li stoprocentně přesvědčen, že se k nim dostanou oprávnění správci.
Celkovou částku, na niž by nově mohl al-Keeb a jeho tým v Evropě dosáhnout, média ani unie nesdělila.

Finanční sankce uvalila na severoafrickou zemi letos v únoru také Rada bezpečnosti Organizace spojených národů, a to po krvavých zásazích Kaddáfího ozbrojených sil vůči vzbouřencům. „K ledu“ bylo uloženo jmění v celkové výši 150 miliard dolarů (115 miliard eur). Obstrukci zrušila OSN 16. prosince. Jen ze Spojených států smí přitéci nazpátek domů 30 miliard dolarů. Majetek Kaddáfího rodiny však zůstává nadále v zámořských trezorech.

Přechodný kabinet vznikl v Libyi 22. listopadu, ministři se při nástupu do funkce zavázali, že budou respektovat veškeré smlouvy, které podepsaly s různými zeměmi světa předchozí úřady. Zvláštní velvyslanec OSN v Libyi Ian Martin na konci minulého měsíce přiznal, že Tripolisu chybí hotovost.